Gravid vecka 36

Nu har ännu en vecka av graviditeten passerat. Idag är jag i vecka 37 (!). Jag tänkte i vanlig ordning sammanfatta den gångna veckan – varsågoda, här kommer vecka 36!

Vad har hänt senaste veckan? I söndags överraskades jag med en baby shower-brunch. Blev så paff och bortskämd med fina presenter. Vi fyra har hängt sedan vi var 20 år, senaste 10 åren har vi festat, rest, kämpat med studier och upplevt så mycket roligt tillsammans.

Vi har varit hos barnmorskan igen. Vi sammanfattade graviditeten som hittills (peppar, peppar) flutit på normalt och relativt smärtfritt. Jag gillar verkligen att vara gravid även om de allra första veckorna var lite jobbiga med mycket trötthet, oro och illamående. Vår barnmorska hjälpte oss också att skriva ett förlossningsbrev där vi kort sammanfattade mina önskemål och lite sådant som kan vara bra för barnmorskan på förlossningen att känna till.

ÄNTLIGEN är vi helt klara med renoveringen hemma. Badrummet är färdigt och jag har börjat förbereda bebis skötbord där. Så så nöjda!

Hur mår bebis? I vecka 36 är bebisen ca 47 cm lång och väger ca 2,7 kg, men det skiljer sig mycket mellan olika foster. Undrar så hur stor just vår tjej kommer vara när hon kikar ut… jag har en känsla av att hon kommer vara lik mig som nyfödd – både storlek och med mycket mörkt hår. Men vem vet… Hos barnmorskan slog hjärtat på fint och hon ligger fortfarande på sin tillväxtkurva när vi mätte magen. Det visade sig att hon inte är helt fixerad än, men nästan/delvis. Huvudet gick att rucka litegrann men hon har trängt ned längre än sist, barnmorskan trodde absolut inte att hon skulle vända sig, vilket ju känns jätte skönt! Vi har ju haft en del barnmorskor under denna graviditet och totalt gjort fyra ultraljud (två tidiga, kub och rutin i vecka 20). Gemensamt för alla UL är att alla har kommenterat hur livlig bebis varit. Även på barnmorskebesöken när vi lyssnat på hjärtat har vi nästan alltid fått höra att det är en liten vilding där inne som absolut inte vill ligga still. Vi har nog mest tänkt att ”så här säger de nog till alla”, så hos barnmorskan sist när vår tjej återigen hade gymnastikuppvisning i magen så frågade vi om de brukade säga så för att kanske göra föräldrarna glada(?) eller så. Typ en standardfras som de kanske bara säger. Men hon sa att hon såklart bara kan tala för sig själv men hon trodde inte det var fallet utan vi har nog en väldigt aktiv bebis. Det ska bli väldigt spännande att se om hon kommer vara lika vild utanför magen. Kanske får hon hennes pappas energi och sprudlande personlighet…

Å kroppen? När jag läser på om vecka 36 står det att magen nu står som högst och att den först nästa vecka kommer börja sjunka. Jag upplever dock att den redan är lägre! Det är lättare att andas och gör inte alls ont att sitta ned länge (något jag tyckt varit jobbigt eftersom jag har ett arbete där jag förväntas sitta vid datorn hela dagarna). I gengäld för mindre tryck uppåt har trycket nedåt ökat. Det hugger till och ilar i bäckenet. Barnmorskan tror att det är lillan som fixera sig. Dessutom har jag fortsatt ”mensvärk” då och då. Jag gissar att det är foglossning? Jag har ju varit förskonad från det under hela graviditeten hittills. Lider med er som gått runt med detta i veckor… Tycket nedåt gör också att jag är kissnödig hela tiden. Jag måste gå upp och kissa varje natt vilket såklart påverkar sömnkvaliten. Det är omöjligt att sova på rygg och magen är tung. Jag försöker sova på vänster sida vilket rekommenderas! Jag har äntligen köpt en amningskudde som jag sover med (skedar), den hjälper!

Skillnad mot veckan innan? Promenader gör nu mera ONT haha. Som sagt – lider med er som haft problem med foglossning under längre del av graviditeten. Tacksam att detta kom först nu för mig. I övrigt är jag rätt känslig och påverkas mycket av energier, jag gissar att hormonerna sprutar.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    senaste från Home

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!