Gravid vecka 30


På bilderna är jag i vecka 29+6. 

Ännu en vecka har passerat i graviditeten och 75% av graviditeten är avklarad. Det är 10 veckor kvar till BF. 10! Hur galet!? Längtar efter vår lilla tjej men samtidigt känner jag mig stressad och går runt med en känsla av rädsla att inte njuta tillräckligt mycket av graviditeten. Snart är den här tiden över. Jag vet att många säger att allt inte behöver vara helt klart tills hon (känns sjukt att skriva ut hon – men nu vet ni ju!) kommer och att det är dumt att stressa upp sig, jag vet att allt löser sig. Men en del saker vill jag verkligen hinna. Detta är min prio-lista just nu.

 • Beställa barnvagn och babyskydd. Jag tror vi har bestämt oss för modell nu!
 • Läsa boken Föda utan rädsla.
 • Gå en förberedande kurs inför förlossningen med min sambo. Fått rekommenderat att gå någon Föda utan rädsla-kurs online tillsammans. Är det någon specifik ni kan tipsa om? Länka gärna!
 • Inreda barnkammaren.

…har säkert glömt massor! Men detta känns som stora grejer som kan ha leveranstider.

Här nedan kommer en summering av hur jag upplevt vecka 30!

Vad har hänt senaste veckan? Vi hade tid hos barnmorskan igen i början på veckan. Min sambo har ju alltid varit välkommen på besöken och varit med varje gång vilket har varit så mysigt och han vittnar om att det har gjort att han känt sig mer delaktig i graviditeten. Denna gång blev han dock inte insläppt pga nya restriktioner hos mottagningen. Stackarn hade stressat från jobb och vi blev rätt irriterade över att de inte kunde meddelat detta tidigare (t ex under påminnelse sms man får innan besöken eller via 1177 där vi annars kommunicerar). Självklart förstår man varför reglerna finns men när de ändras borde man väl iallafall informera om det kan jag tycka. Detta höll dock inte verksamhetschefen med om utan bemötandet var faktiskt under all kritik. Grädde på mosen fick jag träffa en ny barnmorska IGEN! Det är min 5e i ordningen pga av väldigt hög personalomsättning. Så himla tråkigt för har verkligen fått bra kontakt med föregående barnmorskor. Känns rätt olustigt att gå dit igen om jag ska vara ärlig. Någon av er som bytt mottagning efter vecka 30?

Hur mår bebis?  Enligt baby-apparna är vår lilla ungefär 41 cm lång och väger runt 1,5 kilo! Hos barnmorskan fick jag lyssna på bebis hjärtljud och mätte även magen som låg precis på kurvan. Vår lilla galning i magen låg inte stilla en sekund utan for runt så det var nästan lite svårt för barnmorskan att lyssna. Inte konstigt att jag känner sparkar och rörelser precis överallt i magen just nu – ned mot kissblåsan, på sidorna och sparkar mot revbenen. Trots ett barnmorskebesök som inte kändes alls särskilt mysigt så var det viktigaste att vårt barn i magen verkar må bra och växer som hon ska. Tacksam!

Å kroppen? Jag märker att bebisen växer och köttar på sig, hon är i en kraftig tillväxtfas och det är något jag känner av. Det börjar bli lite tyngre helt enkelt. I dagarna har det känts som att magen nästan ska explodera. Huden stramar och jag smörjer mig med den här oljan. Många pratar om trycket nedåt, men jag tycker trycket uppåt nästan är jobbigare – fortfarande är det framförallt på höger sida och speciellt när jag sitter ned som jag skrivit tidigare. Halsbrännan är i farten igen och jag måste ibland dela upp min middag i två omgångar för att det känns som att det inte finns plats i magen (samtidigt som jag är hungrig?). Mina järnvärden är fortfarande bra efter att jag började äta SiderAL Forte.

 

Skillnad mot veckan innan? Jag är konstant kissnödig och har börjat sova lite sämre. Har svårt att somna och hitta ett skönt sätt att ligga på, är därför rätt trött på dagarna och har lite svårt att komma upp i tid på morgonen. Men än så länge inget JÄTTE stort problem. Jag känner mig mer sugen på fräsch mat igen! Under nästan hela graviditeten har jag i princip bara varit sugen på traditionell svensk husmanskost, men nu vill jag boosta mig och bebis med massa nyttigt och grönt. Största craving just nu är helt klart gröna juicer!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
 • Jag har fött två barn och haft två väldigt olika förlossningar. Min första förlossning var fantastisk på alla vis! Du har något underbart framför dig! Det jag egentligen bara vill säga är att boken du nämner var en väldigt viktigt förberedelse för mig, så jag kan varmt rekommendera den. Läs och ta till dig! Lycka till med allt!

  Emelie 2021-01-25 14:46:42
  Svara
 • Åh vad fuskigt att din kille fått vara med hela tiden fram tills nu 🙁 Här i Göteborg får partner inte vara med på någonting. Inte ens RUL. Efter man fött måste partner lämna sjukhuset efter två timmar. Jäkla märkligt att det inte ska få vara samma i hela landet. Förstår dock att det måste vara himla trist nu när din kille har fått vara med hela tiden och nu blir det tvärstopp! På något sätt har jag vant mig vid att min kille inte skulle få vara med, för det var ingångsläget från början när jag blev gravid. Kram och tack för en härlig blogg

  Emelie 2021-01-24 19:52:51
  Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Det är lite olika från mottagning till mottagning i Stockholm så vi valde aktivt denna pga att partner fick följa med. Jag förstår som sagt HELT varför reglerna finns och respekterar dem till fullo men utöver att det (såklart) är tråkigt så blev vi väldigt besvikna över hur det kommunicerades (eller snarare inte kommunicerades) till oss. Bemötandet vara bara så otroligt okänsligt och oproffsigt. I Stockholm får de inte heller vara med på några ultraljud. Så han fick vara med på face time.

   Speciellt att vara gravid i dessa tider. Hoppas partner får följa med på förlossningen! Lycka till med allt framöver. Kram!

   emelieekman 2021-01-24 21:12:26
   Svara
 • Är gravid i v 35 nu, ska träffa en ny barnmorska i nästa vecka. Har också haft 4-5 olika hittills. Är andra barnet så känns inte lika stressande som det nog gjort med första, tycker det är värre att kontrollerna är glesare än första graviditeten. Bor i Halmstad och här har inte partnern fått följa med på något alls.
  Kram Olivia

  Olivia 2021-01-24 14:17:46
  Svara
  • Svar på Olivias kommentar.

   Som någon skrev ovan så är det märkligt att det är så olika från mottagning till mottagning och var man bor i landet. En del saker går man verkligen miste om så här i Corona-tider… men man får försöka se på det från den ljusa sidan ändå på något sätt. Det kunde varit värre! Jag tycker mest att det känns tråkigt med en ny IGEN… men kanske bara har höga förväntningar för att mina vänner som fött barn har pratat så gott om BM-besöken och den relationen/kontakten/stödet de fått av sin BM. Som sagt, det kunde verkligen varit värre men det är en situation som jag känner mig lite frustrerad över bara 🙂 så svårt när man inte kan jämför med något heller när man väntar sitt första. Lycka till med allt framöver! Kram!

   emelieekman 2021-01-24 21:20:43
   Svara

senaste från Home

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!