Vår inköpslista till bebis

Sigrid har hunnit fylla 1 år och plötsligt blev vår lilla bebis en liten tjej. Tiden går så fort…

En nyfödd liten Sigrid.

Jag tänkte idag att jag på förfrågan från flera av er ska skriva en lista på vad vi köpte till Sigrid inför hennes ankomst. Det är ju en hel del grejer som man kan behöva i sitt nya liv med en bebis. Vissa saker har underlättat livet med bebis enormt, medan andra (med facit i hand) kanske inte riktigt använts så mycket som man trodde… Här kommer hur som helst en lista på vad vi införskaffade innan hon kom.

Åka vagn

 • Vagn (Vi valde som ni vet Cybex Priam DuovagnHÄR och HÄR kan ni läsa mer om vårt val och varför vi är så nöjda)
 • Bäddning till vagn (Vi hade vårt nest/sleepcarier i vagnen till en början för att göra den mer ombonad. Tips är att ha ett frottélakan i botten vid eventuella olyckor. Vi har också alltid haft en kudde, muslinfilt, mjukisdjur och lite tjockare filt i vagnen (gallerfilt är toppen = bra luftcirkulation). Till en början hade vi ett täcke i botten för extra mysig/ombonad känsla)
 • Skötväska från Elodie
 • Regnskydd (ingick med vagnen)
 • Insektsnät (använde mycket under sommaren då t ex Sigrid låg i vagnen och sov i skuggan. Skönt att slippa oroa sig för getingar, mygg, etc)
 • Parasoll (för soliga dagar på sommaren). Rekommenderar dock att köpa samma fabrikat som vagnen så att det sitter ordentligt. Inte supernöjd med vårt…
 • UV-filt (perfekt att även använda till amning på sommaren)
 • Vagnmobil/aktivitetsring från Done by Deer (när hon blev äldre tog vi ofta ned den från hänget så fick hon leka med den. En favorit-leksak)
 • Kaffemuggshållare (funkar även till vattenflaskan!)
 • Åkpåse (Sigrid kom i april så vi började faktiskt använda vår åkpåse först på hösten. Men jag tror jag läst att om ute temperaturen är under 10 grader så ska man använda en sådan.)
 • Reflexer till vagnen
 • Lås till vagnen från Abus (smart med kodlås!)

Åka bil

 • Babyskydd (Cybex Cloud Z i-Size Babyskydd med bilstolsbas – så nöjda! HÄR kan ni läsa mer om vårt val. Ett måste om ni planerar att ta er hem med bil från BB. Sigrid har fortfarande denna men börjar bli dags att byta.)
 • Spegel (för att enkelt och säkert se bebis som sitter bakåtvänt i baksätet. Särskilt viktigt om man kör bil själv. Jag sitter ofta bak med Sigrid när min sambo kör)

Sova

 • Säng med madrass och spjälskydd (vi har både vagga, bedside crib och spjälsäng men till en början behövs egentligen bara en av dessa. Jag har skrivit mer om det HÄR).
 • Täcke & kudde från RättStart (vagn/vagga storlek)
 • Bäddset från NG Baby (+ att mamma sydde några till oss. Kan vara skönt med flera för att kunna bädda rent vid olyckor)
 • Underlakan och madrassskydd
 • Muslinfiltar (Sigrid somnar inte utan sin filt. Perfekt även till amning i början när man kanske inte är lika bekväm och vill skyla sig. På sommarn använde vi denna typ av filt som täcke när hon sov och i vagnen)
 • Mjukisdjur
 • Sängmobil
 • Nappar som lyser i mörker (Sigrid gillade dessa från MAM. Lätt att hitta på natten när nappen åkt ur. Life hack! Tro mig…)
 • Babynest från Najell (topp 3 bästa köpen till bebis! Perfekt i början i vagnen och i sängen, jag lovar att båda kommer kännas stora och man vill ha det ombonat för bebis. Fungerar även som sovplats för bebis mellan föräldrar i dubbelsängen första veckorna eller var som där bebis sover även på dagen. Då den har handtag är det enkelt att flytta barnet utan att behöva väcka)
 • Snuza Hero (vi har inte använt denna så mycket, men jag var orolig för att jag skulle vara väldigt rädd för plötslig spädbarnsdöd och då kändes denna trygg att ha)
 • Babymonitor från Motorola (läs mer HÄR – en vardagshjälte! Särskilt nu när vi flyttar till större)

Äta

Jag har helammat, men vid 6 månader började vi med ett ”riktigt” mål om dagen. Planerar ni inte att amma prioriteras/behövs andra saker…

 • Amningskudde/gravidkudde från Doomoo (avlastar rygg och axlar och ger både mamma och bebis ett skönt stöd vid matning. Var även guld att sova med under graviditeten).
 • Amningsbehåar och amningslinnen (jag hade ca 4 st)
 • Bröstpump från Mam (för att kunna pumpa när vi skulle ha barnvakt)
 • Nappflaskor (jag visste inte om amningen skulle fungera, så jag hade förberett med tre flaskor om vi hade kört med ersättning. Vid ca 4 månader testade vi mata med flaska med min mjölk och ersättning vilket fungerade bra, så dessa har kommit till användning ändå).
 • Amningsinlägg (hade både tvättbara och engångs! Användes flitigt första tiden då man läckte en del mjölk)
 • Amningsnapp (använde aldrig)
 • Bröstvårtskräm och bröstkompresser till mamman

Sköta

Under denna kategori har jag samlat sådant som är bra att ha hemma vid skötbordet. Det enda som vi inte använt så mycket är babyschampo och hårborste, så det kan man ju avvakta med att köpa hem, men å andra sidan kommer det ju till användning förr eller senare.

Garderoben

Jag hade om sanningen ska fram på tok för mycket kläder till lillan. Hon hann knappt använda vissa ”outfits”. Lyckligtvis var det mesta sådant vi fått ärva/låna från vänner. Men jag råder er att inte köpa på er för mycket innan bebis är här. För det första vet ni inte hur stor bebis kommer vara när hen kommer och för det andra är det mysigt att shoppa lite under föräldrarledigheten. Allt behöver inte vara klart. Det kan också vara svårt att anpassa garderoben efter storlek och årstid på förhand. Dessutom lär man sig rätt snabbt att olika kedjor har lite olika storleksstandarder (Zara är t ex väldigt litet medan t ex Polarn och pyret är lite större). Har ni god tillgång till tvättmaskin behöver ni heller inte lika mycket som om ni t ex behöver boka tvättid i tvättstuga då det kanske är lite mer omständligt. Vissa dagar sker olyckor och det blir många ombyten. Nedan har jag listat vad jag rekommenderar att ha hemma i storlek 50-56, jag hade som sagt ”för mycket”…

 • 4-5 bodys (omlott – inget man drar över huvudet första tiden! Ärmlängd beroende på väder när den lille kommer)
 • 4-5 byxor (jag gillade de med fötter)
 • 2-3 sparkdräkter
 • 4 pyjamasar (dragkedja är toppen, särskilt på natten)
 • 2 koftor (gärna omlott eller med knappar så man slipper dra över huvudet)
 • 1 tunn mössa
 • 2 par strumpor (de är så söta, men när de är så små blir de inte direkt smutsiga och fötterna växer fort)
 • 1 overall (anpassad efter årstid)
 • 1 par vantar (vintertid)
 • 1 varm mössa (vintertid)

Barnkammaren

Jag gick ju all in när det kom till att inreda Sigrids barnkammare. HÄR kan ni läsa om vad vi köpte/inredde med inför hennes ankomst.

Jag har skrivit detta tidigare men det tåls att upprepas. För mig var det viktigt mentalt att få inreda en barnkammare och fixa inför Sigrids ankomst. Det handlade inte bara om den materiella biten, utan snarare en fin förberedelse. Första månaderna användes Sigrids rum egentligen inte till något annat än förvaring av hennes saker och kläder. Det var först efter något halvår vi började ”hänga” lite mer där inne och inte förrän hon var omkring 4-5 månader började leksakerna bli intressanta. Med det sagt tycker jag att man måste känna efter själv om man vill inreda barnkammaren innan bebis kommer. Men rent funktionsmässigt är det ingen stress, särskilt inte om ni har sovplats och skötbädd i andra rum.

Övrigt

 • Stokke Tripp Trapp med babyinsats (Mysigt att kunna ha bebis nära uppe vid matbordet med resten av familjen. Vi använde denna som ”babysitter” första tiden innan vi lånade en Baby Björn av vänner. Vi visste att vi ville ha Stokkes Tripp Trapp-stol och kände därför att det var värt att köpa till babyinsatsen. Har man dock ont om plats kan man ju vänta med barnstol, men förr eller senare behövs en – tro mig!)
 • Bärsele/Bärsjal (Sigrid älskade bärsjal men ratade sele första tiden. När hon var ca 5 månader och vi skulle ut och resa fick vi låna ett större sele och då älskade hon det. Med det sagt – pröva kanske en kompis sele innan ni lägger massa pengar på ett för att se om bebis gillar)
 • Babygym från JaBaDaBaDo (Sigrid har aldrig varit speciellt förtjust i denna. Däremot har hon lekt med leksakerna separat. Speldosan brukade vi t ex ha med i skötväskan). Jag hade kanske valt ett mjukt med tillhörande matta så här i efterhand.

Det här blev ett lååångt inlägg men jag hoppas att ni fått några råd och tips men jag vill understryka att detta inte på något sätt är ett facit. Jag har skrivit helt utifrån mig själv och min familjs behov. Alla bebisar och familjer är såklart unika. Vad som passar för oss, passar kanske inte för någon annan 😊

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
 • Detta inlägg är guld värt!!

  Victoria 2022-05-16 07:21:27
  Svara
 • Tack för ett superbra inlägg! 🙏🏾 Verkligen kanon för oss som väntar bebis 😍

  W 2022-05-15 22:54:38
  Svara
 • Allas behov är olika och intressant att läsa olika listor tycker jag! Branschen spelar ändå på nya föräldrars osäkerhet och det finns vissa grejer jag ur min vinkel gärna berättar för dem som läser och nu väntar barn
  -tänk inte ”eget rum åt bebisen”. Den kommer sova hos er. Inred inte ett helt rum åt en bebis som aldrig är där.
  – köp inte en massa kläder i små storlekar. De nöts inte och bebisen växer fort
  – vi tillverkade ett eget skötbord genom att lägga ett Ikea skötunderlag på en vanlig byrå. Möjligen var arbetshöjden en aning låg men man står ju inte still i timmar och byter blöjor! Byrån stod precis vid badrumsdörren. Nu står den i det stora barnets rum! Ett skötbord har man inget bruk för efter blöjtidens slut. Är mkt nöjd över att vi gjorde så, det var snyggt och praktiskt och folk med skötbordsåbäken hemma ba: varför tänkte inte vi på det

  Finns inga rätt o fel. Njut av bebistiden!

  Frizz 2022-05-12 06:39:21
  Svara
 • Köp det mesta begagnat och så lite som möjligt. När man har äldre barn så ser man vilka enorma onödiga pengar man lagt ned på barngrejer… Spara pengarna som ni skulle lagt på allt onödigt på fonder istället så har barnet en rejäl kontantinsats om 20 år. Små barn bryr sig inte om vagn, säng eller kläder är senaste mode eller begagnat men kommer garanterat att vara glad över en kontantinsats i framtiden.

  C 2022-05-08 16:14:22
  Svara
 • Så himla bra lista ☺️ Jag har en liten tjej på snart 4 månader och oroar mig ständigt för psd. När gick det ”över” för dig?Kram

  Camilla Andersson 2022-05-06 17:47:16
  Svara

senaste från Home

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!