Hur bäddar man till en nyfödd?

Något jag själv googlade på när jag var gravid och höll på att förbereda inför vår lilla tjejs ankomst var hur man bäddar till bebis. Vad jag kunde läsa mig till då var att det rekommenderas att ha så lite i sängen som möjligt, men jag ville ju att det skulle kännas mysigt om ombonat för henne där hon låg. Jag vet inte vad som är rätt och fel, men så här gjorde vi till Sigrid som kom i slutet på april 2021.

Oavsett om ni bäddar i vagn, vagga eller spjälsäng så behövs en madrass. Till denna kompletterade vi med ett madrasskydd som skyddar vid eventuella olyckor samt underlakan. Huruvida man ska ha kudde till bebis verkar det råda lite olika uppfattningar om. Vi varvade mellan denna från Candide och denna från Rätt Start.

Som jag har skrivit tidigare använde vi SleepCarriern från Najell mycket flitigt till en början. Hon sov i denna mellan oss i sängen, på golvet under dagarna samt att vi hade den i vagnen och i vaggan. Tack vare att den enkelt går att flytta runt behövde vi inte väcka lilltjejen när vi t ex skulle gå och lägga oss och Sigrid redan somnat i den i vardagsrummet eller i vagnen utan kunde enkelt flytta med oss hela SleepCarriern med vår sovande lilla tjej i. Jag tror också det blev en extra trygghet för Sigrid att somna i samma ”miljö” trots att hon befann sig på olika ställen. För att skydda SleepCarriern mot eventuella olyckor hade jag ett plastat frottélakan i botten. För att få det extra mysigt i den bäddade jag med ett täcke med påslakan på som jag vek på hälften. Det låg Sigrid PÅ. Över kroppen hade hon i stället en muslinfilt och ibland en tjockare filt och i vagnen stängde vi vagnlocket. Lager på lager är toppen för då är det lättare att anpassa efter temperatur. Både vad det gäller bäddning och kläder. Är man osäker på om bebis är för varm/kall är ett tips att känna i bebisens nacke.

 1. Babynest Najell
 2. Plastfrotté
 3. Underlakan vagga
 4. Täcke + kudde samt påslakan + örngott
 5. Muslinfilt
 6. Gallerfilt

Under den heta sommaren plockade vi bort täcket och hade endast frottélakan/madrasskydd och underlakan i botten på nest/vagn som Sigrid låg på och en tunn muslinfilt att gosa med. När kvällen smög sig på eller om det var kyligare så kompletterade vi med en varmare filt (och stängde vagnlocket när hon låg i vagnen ute).

I vårt bedside crib/vagga hemma bäddade vi med ett nest, kudde och en tunnare muslinfilt och kompletterade med en lite tjockare gallerfilt om det var kyligt.

Från att Sigrid var ca 4-5 månader och började vända sig från rygg till mage började vi söva henne utan något nest och täcke, utan i sitt bedside crib direkt på bäddmadrassen (+ bäddmadrasskydd och lakan). Hon sov med samma muslinfiltar som tidigare och var det kyligt hände det att jag la över henne en gallerfilt. När vi plockade bort nestet blev det också tydligt att spjälskydd är viktigt att komplettera med för att skydda det lilla huvudet mot hårda kanter.

Vid ca 6 månader gick vi över helt till spjälsängen från Stokke där vi än så länge fortsatt bädda med bäddmadrasskydd och lakan samt en filt och muslinfilt som ”snutte”. Hon har aldrig riktigt gillat att sova med täcke utan istället har vi satsat på lite tjockare pyjamas med fötter. Glöm inte att den sängen går att bygga ut (vilket vi nu gjort).

I vagnen kompletterade vi under höst/vinter med en åkpåse från Najell + varmare ytterkläder förstås. Så mysigt!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
 • Åh så bra inlägg! Har googlat massor om just detta då vi får en flicka i maj. Och det var så nyttiga tips för både vagn och säng. Stort tack nu känner man sig redo för bebis med alla dina supertips! 🥰

  Ida 2022-04-06 20:45:48
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Åh vad glad jag blir att kunna vara till hjälp! Stort grattis till bebis 🙂 lycka till med allt!

   emelieekman 2022-04-06 21:51:03
   Svara

senaste från Home

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!