Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Det här med färgval till lägenheten…

Jag har skrivit det förut och skriver det igen – hjälp vad svårt det är att välja färg! Trots att vi provmålat flera väggar har det varit särskilt svårt eftersom att vi inte har kommit så långt i renoveringen än och det har varit svårt att bedöma ljus etc när t ex inte väggen mellan vardagsrum och kök varit nere. Hade det inte vart för att jag ska beställa garderober som jag vill ska gå ton i ton med väggarna, så hade det ju inte varit någon stress med färg, utan vi hade kunnat provmåla allt längre fram. Men nu ska snart garderoberna skickas på lackering och det börjar bli hög tid för oss att bestämma oss.

Sovrum

Tack vare fantastisk hjälp från Colorama i Trollbäcken har vi nu i stort sätt bestämt oss för kulör i sovrummen. I vårt sovrum blir det en färg som heter Kalk från Jotun. Det är en ljus gråbeige (greige) ton med en hint av rött i. Något som ger färgen värme.

I det lilla sovrummet/arbetsrummet har vi bestämt oss för färgen Antikgrå från Jotun. Detta är en grå färg med gyllene underton som ger färgen ett litet stänk av värme så att färgen inte ser blå och kall ut på väggen som en del gråtoner kan göra. Vår byrå som vi hade i hallen i förra lägenheten är i denna färg och eftersom att den ska stå i detta rum tänkte vi att det blir fint att väggarna går i samma kulör.

Kök

Jag har ju knappt avslöjat något alls kring vårt nya kök. Men jag kan berätta att det är beställt och står och väntar på att bli levererat ut till oss för uppmontering. Köket kommer bli hjärtat i lägenheten och jag vill att det ska ”poppa” även färgmässigt. Tack och lov har vi valt att handstryka (pga älskar finish/känsla!). Vi kommer med andra ord kunna provmåla köket på plats (eller vi och vi, bästa Christian från Måleriresurs kommer måla). Jag har hela tiden varit inne på Blek sand, men överväger också Space och Smoothing beige (alla från Jotun). De få väggar i köket som finns kommer att målas i samma färg som väggarna i vardagsrummet.

Vardagsrum

Här vill vi ha en ljus neutral bas (men inte helt vit) som går bra ihop med färgen på köket. Just nu lutar det åt färgen Sommarsnö från Jotun. Men vi är inte alls säkra. Jag tycker definitivt att det här har vart den svåraste kulören att sätta. Sommarsnö är en ljus greige färg som inte är beige, inte grå, men någonstans mitt emellan. Den är varm i tonen och Jotun rekommenderar att denna kombineras med rena vittoner och inte med gulaktiga toner…

Hall

Min tanke är att hallen ska gå i samma kulör som vardagsrummet. I hallen ska vi platsbygga garderober och därför måste vi bestämma denna färg i veckan. Det lutar som jag skrev ovan åt Sommarsnö från Jotun och denna kulör blir på så vis baskulören i hela lägenheten.

Badrum

Vi kommer förmodligen (inte riktigt bestämt oss hehe) inte kakla väggarna i badrummet enda upp till taket utan spara ca 50 cm. Min tanke är att måla taket och återstående väggremsa mot taket i samma färg. Badrumsskåp tänker jag ska gå i samma färg. Min tanke just nu är att vi väljer samma färg som köket för att få till en skön kontrast mot kaklet men samtidigt skapa en röd tråd genom hemmet där material och färger återkommer.

Snickerier och dörrar

Till skillnad från resten av inrednings-Sverige kommer vi med största sannolikhet inte att måla in snickerier och dörrar i samma färg som väggarna, utan dessa kommer målas i vitt. Jag vill back to basic och försöker renovera i en klassisk stil som man inte tröttnar på i första taget. Tidlöst är ledordet.

Efter tips i Fridas blogg har jag färgsatt vår planskiss för att få en överblick och se hur de olika färgerna kommer att lira i siktlinjerna och hur tempoväxlingen mellan kulörer kommer att upplevas när man rör sig mellan rummen. Det var tack vare detta knep som jag insåg att färg i vardagsrum/kök och hall bör vara den samma.

Hall/Vardagsrum/kök: Jotun Lady Sommarsnö

Köket/Badrum: Jotun Lady Blek sand (här väljer jag mellan Blek sand, Space och Smoothing beige)

Litet sovrum: Jotun Lady Antikgrå (samma som vi hade på dörrar och byrå i hallen i förra lägenheten)

Stort sovrum: Jotun Lady Kalk

Vad tror ni? Har jag hittat rätt?

Vi har också fått tips om att testa färgen Sans från Jotun istället för Sommarsnö. Jag tycker dock att den känns lite för gul. Å andra sidan är den väldigt fin mot både Space, Blek sand och Smoothing beige som jag ju överväger i köket…

…så här ser Sans ut på planskissen.

Hall/Vardagsrum/kök: Jotun Lady Sans

Köket/Badrum: Jotun Lady Blek sand (här väljer jag mellan Blek sand, Space och Smoothing beige)

Litet sovrum: Jotun Lady Antikgrå (samma som vi hade på dörrar och byrå i hallen i förra lägenheten)

Stort sovrum: Jotun Lady Kalk

Vilken gillar ni bäst? Sans eller Sommarsnö? Imorgon bär det av till Colorama i Trollbäcken igen för att få tips om ytterligare kulörer som kan fungera till färgerna vi valt.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
 • Hej! Helt fastnat på din blogg, så inspirerande!! 😍😍 En fråga, vi har målat våra väggar i Kalk och tänkte beställa nya garderobsdörrar i samma färg. Men där vi tänkte beställa dörrarna från så behöver det vara en NCS S färg så ville kolla med dig hur ni fick era garderober lackade i Kalk? Kunde dom lackera med en Jotun färg eller hur gjorde ni när det inte är en NCS S färg? Tusen tack 🥰🙏🏻

  Daniella 2021-06-13 21:06:21
  Svara
 • Vilken färg är det högst upp till höger? Och längst ner till vönster? På den första bilden 😍

  Nikki 2021-03-21 15:17:21
  Svara
  • Svar på Nikkis kommentar.

   Den högst upp till höger ser ut att vara Sommarsnö enligt texten under. Minns tyvärr inte vad den nere är…

   emelieekman 2021-03-21 17:23:38
   Svara
 • Sååå finaa färger!! Vilken är den uppmålade färgen som är den första på rad nr 2?

  Tack!!

  Ebba 2020-12-25 15:24:40
  Svara
 • Hej, nu kanske det här kommer lite sent men vi har precis målat hemma med Jotuns Sheer Grey och älskar den! I ljushet mellan Kalk och Ascott, med en beige underton som gör den härligt jordad grå. Tips Tips!!

  Erica 2019-12-18 09:47:04
  Svara
 • Åh, Jag har kalk i mina vardagsrum, ÄLSKAR!
  Har även blek sand på mina köksluckor och jag rekommenderar dig starkt att välja den! Den är sååå fin på köksluckorna, en av valen jag är mest nöjd med. Den är precis lagom beige och gör att hela köket känns lugnande, vet inte om det låter konstigt haha. Har den även i mina sovrum. Valde faktiskt mellan den och Space.
  Och förresten, jag röstar på sommarsnö!

  Kristina 2019-12-03 00:38:28
  Svara
  • Svar på Kristinas kommentar.

   Åh vad glad jag blir av din kommentar! Känns rätt i magen 🙂 Blir så nyfiken på köket! Synd att du inte har en blogg haha 😉

   emelieekman 2019-12-03 12:06:03
   Svara
 • Hej! Jag föredrar sommarsnö , den övre av dom två! 🙂 har ni kikat på ” trollgrå” inne på alcro i Trollbäcken? Den är sådär mjukt vit-grå- beige . Vi är så nöjda med den hemma! Den påminde om den ni valt. Så tror det kommer bli bra val oavsett:-) roligt att få se hur allt blir!:-) lycka till jättefina färgval

  Sofie 2019-10-28 20:03:49
  Svara
 • Flott og inspirerende på bloggen din! Gå for sommersnø. Jeg malte min hall i sommersnø etter å ha prøvd tidløs (for gul), washed linen (for grønn), ascott (for rød), snødråpe (for mørk) og lys antikkgrå (for gul). Sommersnø er lys og svak grå (ikke grønn) og nydelig på veggene. Grå/greige farger er vanskelige valg :-). Lykke til med renoveringen.

  Randi Johannessen 2019-10-28 12:24:27
  Svara
 • Jag tycker sommarsnö ser lite grön ut ? kanske är min telefon! Så jag hade tagit sans 🙂

  Johanna Johansson 2019-10-27 23:30:08
  Svara
 • Superfina val! Jag skulle nog också valt Sommarsnö 🙂

  Elin 2019-10-27 18:25:28
  Svara
 • Sommarsnö röstar jag på. Ser supersnyggt och genomtänkt ut

  Johanna 2019-10-26 19:24:00
  Svara
 • Vill tipsa om Jotun Tidlös. Själv har vi Jotun kalk i kök och v-rum (älskar den!) i vårt hus där det är öppen planlösning. Vill du ha något mörkare att jmf med kolla även in Washed linen.
  Jag tror du ska undvika kulörer som drar åt gult. Och kan ni välja 0500-n istället för 0502-y på lister och dörrar så gör det! Sådan skillnad! Glöm inte läsa på om ljuset och väderstrecken och hur detta påverkar upplevelsen av färgen.lycka till

  Julia 2019-10-26 17:32:35
  Svara
 • Tror på Sommarsnö. Tycker att Sans ser lite för gul ut, men det kan ju förstås bero på att färgen inte blir helt som i verkligheten på bilder. Hur som helst, spännande att följa er renovering.

  Helena 2019-10-26 16:44:51
  Svara
  • Svar på Helenas kommentar.

   Ja exakt, tycker också den ser gul ut. Vi provmålade även kokos initialt, men nej, inget för oss. På tok för gul… Vad roligt att du gillar att följa 🙂 Kram!

   emelieekman 2019-10-27 18:09:31
   Svara

senaste från Home

34 kvadrats webbshop
Dölj

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!