Sigrid 9-10 månader

Det slog mig precis att jag inte uppdaterat er om Sigrid och hennes utveckling på ett tag! Här kommer en sammanfattning av hennes nionde och tionde månad i livet och lite statusuppdatering kring förskola, mat osv.

Vid 10 månader hade fler tänder tittat fram, totalt fyra. Två i underkäken och två i överkäken.

Omkring Sigrids 9 månadersdag insjuknade hela familjen i Covid. Både Sigrid och jag blev rätt dåliga med hög feber. Lilla hjärtat. När vi hade tillfrisknat väntade över en månad på Gran Canaria. Skönt för både bebis och förädrar att få lite värme och kunna vila upp sig. Mina svärföräldrar bor där på vintern och farmor har därför avlastat oss både på dagarna och en del nätter. Sigrid är fullt trygg med henne.

Sigrid och farmor (NaNa).

Sigrid är en väldigt social liten tjej som känner sig trygg med andra vuxna och vill gärna komma upp i andra vuxnas famnar och bli buren. Hon delar givmilt ut både kramar och pussar. Hon har ett stort intresse för andra barn, särskilt lite äldre.

Busar med Agnes och Tilda (våra vänners tvillingdöttrar).

Flygresorna har gått väldigt bra. Så länge hon får vara i våra knän/famnar är hon en nöjd tjej och ljudet från motorerna gör att hon sover gott i våra knän.. Däremot har hon börjat ogilla att åka bil. Hon är lite för rastlös och nyfiken för att sitta still fastspänd. Vissa gånger har Babblarna på youtube på mobilen varit vår enda räddning… På tal om det kanske jag borde dela med mig av litet tips kring att resa med barn?

Vi flyttar som ni känner till ut till Nacka i sommar och har nu ansökt om förskoleplats där. Planen är att hon ska börja i augusti och att S ska ta inskolningen. Som jag ska njuta av sista tiden hemma med henne.

Längd och vikt: Eftersom att vi var på Gran Canaria i princip hela januari och februari missade vi 10-månadersbesöket och det blir istället ett 11 månaders-besök.

Sömn: Vid 9-10 månader vaknade Sigrid fortfarande på natten för mat minst en gång. Sovstunderna på dagen är lite längre än tidigare och det har blivit lättare att lägga henne i sängen även på dagtid (tidigare var det nästan bara vagnen som gällde på dagen). Hon somnar alltid i egen säng, men jag brukar låta henne sova kvar hos oss efter att vi ammat.

Utveckling:  Vid 9 månader kunde Sigrid stå utan att hålla i sig och hade rest sig från sittande till stående (utan att hålla i sig mot något) ett fåtal gånger. Hon tog sig ned från soffan själv genom att vända sig på mage och hasa sig ned med fötterna först.

Vid 10 månader kunde Sigrid stabilt ställa sig upp från sittande utan att hålla i sig i något. Sedan stod hon och balanserade i upp mot 30 sekunder utan att riktigt förstå att hon ska pröva att ta steg framåt. 

Sånglekar är roligt! Hon klappar händerna till visor och gör rörelser som jag gissar är ett försök till koregrafin Imse vimse spindel. Sigrid älskar bollar! Vi rullar bollen till varandra och hon lyser upp när hon får kasta boll. Jag är faktiskt rätt imponerad. Det märks att hon älskar bekräftelsen hon får av oss när vi uppmuntrar och klappar händerna när hon gjort något bra. En annan favorit-lek är att plocka ur och i lådor/väskor/korgar.

Hon härmar ljud och läten och hennes första ord är mamma, pappa, bada, bö, tack tack, titta, nej.

En ovana hon har börjat med är att skrika högt! Inte ofta och mycket, men någon gång per dag. Grannbarnet i Spanien skrek och en teori är att hon härmar henne? Eller så är det bara en fas. Hon känns nämligen inte ledsen eller arg utan mer som att hon testar sin röst.

Mat: Sigrid har fortfarande god aptit. Hon gillar alla sorters grönsaker och frukter. Hon smakar även fisk, kyckling och kött från våra tallrikar. Hon äter själv med händerna och hennes pincettgrepp är helt utan anmärkning numera. Det här med att äta själv med sked har vi dock inte börjat öva på särskilt mycket än… Sigrid dricker helst vatten ur mammas vattenflaska och håller flaskan själv. På vår resa har hon suttit med på restaurang och ätit/plockat med sin egen mat. Så duktig! Hon tittar storögt och flörtar med serveringspersonalen.

Lassange och köttfärssås är två favoriter!

Rutiner:

07.30 Vaknar för dagen och gröt till frukost
09.30 Sovstund i vagnen på morgonpromenad i ca 1 timme
11.00 Mellis (t ex frukt, bär eller klämmis)
12.30 Lunch
14.00 Sovstund ca 1 timme
15.00 Mellis
18.00 Middag (ibland delar av det vi äter eller en barnmatsmåltid)
19:00 Bad och pyjamas
19.30 Somnar för natten (vid 9-10 månader vaknade hon fortfarande 1-2 ggr/natt för att amma eller få flaska)

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    senaste från Home

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!