Platsbyggda garderober med IKEA-stommar

Nu tänkte jag bjuda er på ett väldigt efterfrågat inlägg – nämligen hur vi byggt våra garderober i sovrummet. Eftersom att vi har ett relativt långsmalt sovrum valde vi att bygga förvaring runt den tilltänkta sovplatsen längst med hela väggen, från golv till tak.

Vi har använt oss av stommar från Ikea. Tanken var från början att använda deras förvaringssystem PAX. Efter ett antal timmar i deras planeringsverktyg på webben insåg jag dock att den lösningen jag ville skapa inte fungerade med PAX pga måtten på stommarna. Våra mått i lägenheten och deras stommar var med andra ord ingen match. Istället fick jag rådet att pröva att rita upp garderoben med köksstommarna METOD. Då gick det bättre. Med det sagt – PAX har ju ett större utbud av garderobsinredning så är ni ute efter en liknande lösning hemma hos er med stommar från Ikea så tycker jag att ni ska pröva med PAX som första alternativ.

Vi har använt oss av köksstommarna METOD som är 60 cm djupa och 60 cm breda. I planeringsverktyget på webben så laborerade jag med olika stommar för att få ihop en bredd och höjd som passad just vårt sovrum och våra mått. Jag landade i kombinationen som ni ser nedan i bild bestående av två olika stommar; 4 st högskåpsstommar om 220 cm höjd samt 7 st överskåpsstommar för kyl/frys om 60 cm höjd.

Eftersom att vi har en 180 cm bred säng var det viktigt att mellanrummet för sängen skulle vara större än 180 cm. Dels för att täcksidor skulle få plats men också för att vi inte ville att sängen skulle kännas inklämd utan mer en luftig känsla.

Edit: Vi valde inte lika många hyllplan och lådor som i denna första skiss. Mellanrummet mellan stommarna i övre raden placerade vi slutligen mellan stomme tre och fyra samt mellan fyra och fem.

Jag ville åt en monoton känsla varför jag ville att garderoberna skulle gå i samma färger som väggarna i sovrummet. Jag fastnade för luckan Af Kant hos Lucks by Robo som är specialiserade på just luckor/täcksidor till Ikea-stommar. Hos dem kunde jag även välja precis vilken färg jag ville att de skulle lackas i. Jag behövde faktiskt inte ens uppge NCS-kod utan det räckte med ”Sommarsnö från Jotun Lady”. Vi valde en matt finish.

Ca mått på lådfronter och luckor nerefrån och upp; lådfronter 40×60 cm, luckor 140×60 cm, luckor 60×60 cm (+mittenluckan 80×60 cm).

Nackdelen med att rama in sängen så här med garderober på varje sida är ju att man inte har plats för sängbord. För oss kändes det viktigt att kunna ha en liten avställningsyta för t ex en bok, mobilen och ett glas vatten (nu med barn; nappflaska, extra napp osv). Vi valde därför att skapa just detta – en liten box som vi byggde in i garderoben. Ni ser måtten för denna lilla låda i skissen ovan. Täcksidorna utformades med hål för lådan. Allt detta hjälpte Lucks oss med.


Belysning känns ju också som en väldigt viktig sak intill sin sovplats. Vi valde därför att montera en vägglampa över respektive sängbord och drog elen genom garderoben för att gömma sladden. strömbrytaren sitter på själva lampan. Belysningen vi valde hittar ni hos Mio.

Många av er har varit nyfikna på hur vi löst själva inredningen i garderoben och det enda vi gjort är att placera en klädstång i varje högskåpsstomme samt två hyllplan.. Det känns ju väldigt privat att visa upp insidan av sin garderob. Men eftersom att jag får så mycket frågor kommer här några bilder.

Eftersom att jag vet att frågorna ofta kommer så passar jag även på att berätta att vår sänggavel och matchande sängkappa kommer från Mille Notti.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Hej! Superfint och i inspirerande! En fundering, har ni täcklist i utrymmet närmast fönstret eller är det öppet så att gardinen går in på sidan av garderoben?
  Med vänlig hälsning, Jacqueline

  Jacqueline 2022-09-19 20:33:31
  Svara
 • Hej, när jag kikar på Lucks så verkar de ha fasta mått för dörrarna som ska passa till Pax. Men eftersom ni inte använde Pax-stommar antar jag att de måste ha anpassat fronterna? Eller hur funkar det? Vi tittar på att göra en liknande lösning, men måtten på Pax funkar inte riktigt hos oss heller.

  Anna 2022-05-10 11:19:58
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Hej! Det var nästan 4 år sedan jag Beställde av dem, så de kan ha ändrat upplägg osv. Jag beställde exakt de måtten jag ville ha på luckor, täcksidor osv. Vi använde oss av metod som sagt 😀 kanske lättast att höra av dig till dem?

   emelieekman 2022-05-10 15:56:39
   Svara
 • Så otroligt fint! Jag vill göra precis likadant 😍 får man fråga vad det hela slutade på för ungefärligt pris?

  Janne 2022-04-07 17:52:25
  Svara
  • Svar på Jannes kommentar.

   Tack! Gid jag minns inte faktiskt. Vi gjorde en totalrenovering av hela lgh så kan inte riktigt minnas exakt vad just detta kostade tyvärr…

   emelieekman 2022-04-08 13:47:11
   Svara
 • Så fint! Vilken generös och tydlig genomgång och en väldigt bra hjälp om någon önskar bygga något liknande.

  Maria 2022-01-29 14:24:50
  Svara
 • Hej!
  Precis såhär har vi tänkt göra runt vår säng. Superfint. Får man fråga hur hyllan gjordes? Använde ni lackade täcksidor från lucks då oxå?

  Nora 2022-01-28 12:53:08
  Svara
 • Sååå fint! Vilken dröm 🥰
  Hur stor är omkretsen på din taklampa?
  Jag vill själv köpa en sån, men är osäker på om jag kommer ta för stor för vårt sovrum.

  Selma 2022-01-28 08:21:21
  Svara

senaste från Home

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!