Sigrid 4-5 månader

Nu var det ett tag sedan jag skrev om Sigrids utveckling. Hon har hunnit bli 5 månader och idag är det precis två veckor till hennes halvårsdag vilket är helt omöjligt att greppa. När blev hon så stor? Tiden rusar verkligen fram. Senaste tre veckorna har jag och Sigrid varit hemma själva och pappa har börjat jobba igen efter en lång sommar. Det känns därför som att min föräldrarledighet där jag och Sigrid har vår egna lilla vardag med våra egna rutiner har börjat på riktigt nu. Vi har bland annat börjat träffa lite andra föräldrarlediga mammor och deras små samt gått på öppna förskolan i kyrkan.

Längd och vikt: Vi hade ingen fyramånaderskontroll på BVC pga semester men när Sigrid var nästan fem månader fick hon sina vaccin och då vägde hon 7450 gram och var 65 cm lång. Inte konstigt att strl 62 känts lite litet ett tag. Stora tjejen! Jag upplever att vi använde strl 56 länge, medan strl 62 knappt hann användas. Någon som känner igen sig? Hur som helst följer hon fortfarande sin kurva precis.

Sömn: När Sigrid var ca 5 månader började vi att lägga henne i egen säng runt 19:30-20:00 för natten. Vi får springa in ett par gånger per kväll när hon vaknar, oftast pga att hon tappat nappen. Men så fort hon får den igen somnar hon om. I regel vaknar hon och vill amma ungefär när vi går och lägger oss kring 23-00 och därefter sover hon vidare i sin säng till ca 06. Då ammar jag henne igen och lyfter över henne till oss och så samsover vi tills hon vaknar igen vid 07:30. Då stiger vi upp för dagen. Senaste två veckorna har hon dock varit förkyld vilket har stökat till dessa rutiner en aning. Hon vaknar mer ofta, förmodligen pga allt segt slem. Håller tummarna för att det är just förkylningen som ställer till det och att hon snart är frisk igen. På dagarna sover hon ca var 2-3e timme – dvs 4-5 naps om 30-90 min per dag.

Utveckling: Bara några dagar efter sin tremånadersdag började Sigrid vända sig från rygg till mage och nu har hon blivit en riktig hejare på att vända sig även från mage till rygg och tar sig nu mera runt i lägenheten genom att rulla (flera meter) haha. Vi märker att hon försöker krypa, men har inte riktigt knäckt koden än, men det är på gång. Hon kan också sitta själv, men eftersom att det är inte så stabilt ännu så över vi mest i sängen så att hon inte ska falla hårt. Att byta blöja är en kamp, hon vill absolut inte ligga stilla på skötbordet.

Babysittern var succé fram till ca 5 månader, men nu börjar hon tycka att den är lite tråkig. Vi har fått låna en ”hopp-stol” som hon är mer förtjust i. Vid ca 4 månader började hon också intressera sig mer för leksaker. Prasselboken och giraffen Sophie är favoriter liksom alla typer av skallror.

Mat: Precis som tidigare fungerar amningen bra. Vi introducerade flaska med bröstmjölk kring 4 månader och eftersom att det fungerade så bra har vi även gett henne erättning några tillfällen när vi haft barnvakt eller jag har varit iväg. I veckan har vi också börjat med lite smakportioner som Sigrid med stor entusiasm smaskar i sig.

Sigrids overall med små öron är från Livly.

Rutiner: Det är egentligen först nu som vi medvetet har börjat med lite rutiner – framförallt kring sömnen (se ovan). Tidigare har vi låtit henne styra utan att egentligen notera tider eller räkna tillfällen. Våra dagar ser ofta ut så att vi stiger upp kring 07:30 och äter frukost och leker på mattan framför nyhetsmorgon. Vid 09:30 beger vi oss ut på en långpromenad och Sigrid somnar i vagnen. Sedan kommer vi hem och Sigrid får mat igen och vi leker innan jag äter lunch. Sedan sover Sigrid middag igen. Efter lunch leker och myser vi om vi inte är på öppna förskolan eller nere och strosar på stan. Lagom till mammas tre-kaffe brukar det vara dags för mat och sedan sovstund för lillan igen. Vid 17:30 brukar pappa komma hem och ta Sigrid på en promenad och Sigrid somnar ofta i vagnen. Väl hemma får hon mat igen och leka av sig ordentligt innan vi släcker ner, badar, byter blöja och sätter på pyjamas. Jag ammar henne och så nattar jag eller hennes pappa henne i hennes säng i vårt rum kring 19:30-20:30.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    senaste från Home

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!