Renovera 70-tal?

Nästan en femtedel(!) av de bostäder som finns i Sverige byggdes under åren 1965 till 1974 – en epok som brukar benmänas miljonprogrammet just för att det byggdes omkring en miljon bostäder under denna tidsperiod. Under 70-talet byggdes således massor av bostäder – mest höghusområden, men även många småhus, särskilt kedjehus. Detta gör 70-talshuset till det vanligaste småhuset i Sverige. Utan att grotta ner mig allt för mycket i ämnet så vill jag idag visa er en (i mina ögon) lyckad men också påkostad renovering i en lägenhet i ett hus byggt på 70-talet. Jag tänker att denna kanske kan vara inspirerande att se för er som står i begreppet att renovera just 70-tal. Jag tycker att man har lyckats skapa en fin balans mellan dagens trender samtidigt som man tagit hänsyn till husets byggnadsår och valt tidlösa material och färger. Stylingen är något spartansk och opersonlig för min smak – men grunden väldigt fin. Planlösningen är dessutom väldigt bra (något jag ofta gillar med 70-tal).

Var? Östermalm, Stockholm
Rum? 4 rok
Kvadratmeter? 94
Utropspris? 10 900 000 kr
Mäklarfirma? Wrede

Bilder lånade från wrede.se

Jag har ju en förmåga att mest visa er sekelskiftespärlor för att jag själv är så rackarns svag för dessa. Det kan ju inte vara någon hemlighet för någon av er att jag blir knäsvag av attribut som snirkliga takrosetter, gamla knarrande trägolv och vackra snickerier. Med det sagt vågar jag faktiskt sticka ut hakan och säga att jag inte tycker att 70-tal med fördel ska smyckas med dessa detaljer. Ännu en gång vill jag poängtera att när ni ska renovera – försök att göra er hemläxa. Vad är tidstypiska attribut för er bostad och dess byggnadsår? Vilka av dessa kan ni tänka er att behålla eller kanske återskapa? Tro mig – snirklig stuckatur blir varken särskilt bra eller värdehöjande i t ex ett funkis- eller 70-tals hus.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
1kommentarer
  • Kul att se ett renoverat 70-tals objekt. Nog ganska många som känner igen sig med tanke på hur många 70-tals hus det finns…
    Men håller med – lite väl avskalat!

    Helen 2021-08-24 09:18:14
    Svara

senaste från Home

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!