Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Sigrid 3 månader

Inlägget är skrivet 20/7 – 2 dagar efter Sigrids 3-månaders dag.

Sigrid 2,5 månad på mormors födelsedagskalas. Rosett från Livly och klänning från GAP.

Då var det hög tid för mig att försöka sammanfatta första ”kvartalet” som mamma till vår älskade, underbara, lilla solstråle Sigrid. Tänk att hon redan är nästan dubbelt så stor som när hon kom och att jag redan har fått vika ned hennes minsta små kläder i en kartong och ställt undan i förrådet. Tiden går fort (kom hon inte precis nyss?) samtidigt som att det ibland känns som att tiden innan hon fanns är en hel evighet sedan.

Jag har nästan tyckt att det varit lite jobbigt att skriva dessa inlägg och att svara på frågor hur det går att vara förälder – för hittills har det gått väldigt bra. Vi har varken stött på problem med sömn eller mat vilket såklart bidragit till att Sigrid är en väldigt nöjd bebis. Jag är väldigt medveten om att det inte är så för alla och därför vill jag inte spä på bilden av att första tiden med barn BARA är underbar. För så är det ju (för de flesta) inte. För oss har t ex den största utmaningen varit parrelationen och att landa i våra nya respektive roller som mamma och pappa – som föräldrar. Vikten av kommunikation har nog aldrig varit så betydelsefull och eftersom att nästan allt fokus ligger på vår lilla tjej och hennes behov glömmer man lätt bort sig själv och framförallt varandra. 

Semestern och sommaren kom väldigt lägligt för oss. Vi har spenderat massa tid på våra landställen hos våra respektive familjer. Där har vi fått stor hjälp och avlastning med allt från vardagssysslor, barnpassning och blöjbyten. Jag hade t ex inte räknat med att hinna läsa en enda bok den här sommaren, men det har jag gjort. Hela två stycken till och med. Vi har även kunnat åka iväg själva utan bebis några timmar med båten bara vi. Hemligheten har varit att tajma in amning precis innan avfärd, att våga släppa taget/ kontrollbehovet och närvarande föräldrar och svärföräldrar förstås. Sigrid har det så bra hos både farmor/farfar och mormor/morfar. Att kunna få ”checka ut” från bebis-ansvaret en stund har varit så viktigt för mitt välmående. Har ni möjlighet att få lite avlastning – ta den! 

Längd och vikt: På tre månaderskontrollen hos BVC några dagar innan hennes tre månadersdag (då hon också fick 3-månaders vaccin – aj vad det gjorde ont i mamma-hjärtat när hon blev sprutstucken, men man vet ju att det är för hennes bästa <3) var hon 61 cm lång och vägde 5730 gram. Hon följer sin kurva precis!

Sömn: Sigrid är en liten sömntuta och sover nu i egen säng eller vagga i vårt sovrum bredvid vår säng. Hemma i lägenheten sover hon i sitt bed-side-crib och på våra landställen har hon vaggor där vi lägger henne i sin Sleepcarrier från Najell. Nätterna ser för det mesta ut så att vi går och lägger oss kring midnatt, precis innan dess ammar jag. Vid 06 vaknar Sigrid och är sugen på mer mat och vi ammar. Sedan somnar hon om till ca 9 men det har hänt att hon sovit så länge som till 11. Detta förutsätter dock att det är mörkt, svalt och tyst. Vår lilla Törnrosa.

Utveckling: Nack-träningen har givit resultat – vår lilla tjej orkar att hålla upp huvudet långa stunder nu när hon ligger på magen. Hon är så så nära på att vända sig från mage till rygg. Så här gäller det att se upp. Hon klarar också av att sitta i våra knän utan att vi stödjer specifikt nacken. Senaste tiden har hon också ”upptäckt” rösten. Hon riktigt skriker och tjuter av välbehag när vi busar med henne. Vi har fått låna en babysitter av vänner och hon älskar att sitta i den! I den kommer hon ”upp” och kan vara ”med” och är väldigt nöjd. Den får därför följa med både till landet (succé på bryggan i UV-tältet) och när vi är på besök hos vänner. Känns bra att vi väntade lite med denna för nu fick hon något ”nytt och kul” istället för att vi hade introducerat den från start. Samma sak gäller musikmobilen hon har över sitt bed side crib – när jag satte upp den för några veckor sedan tjöt hon av välbehag haha.

Mat: Precis som tidigare fungerar amningen väldigt bra. Jag fick en sårig bröstvårta några dagar då jag kanske blivit lite väl(?) bekväm med amningen och Sigrid med största sannolikhet tagit lite fel grepp. Jag varvade mellan dessa kompresser från MAM samt denna kräm och på några dagar var snariga bröstvårtor ett minne blott. Vi ska på ett bröllop i augusti och till dess vill jag gärna komma igång eller iallafall ha testat att pumpa och mata med flaska. Eller ska man gå direkt på ersättning bara för denna kväll? Någon som har erfarenheter att dela?

Rutiner: Det är högsommar och den här lilla familjen är mitt uppe i semestern. Vi har därför knappt rutiner själva just nu utan tar allt som det kommer. Nätterna har vi iallafall lite rutin på, men skulle hon t ex somna innan 00 då vi vanligtvis går och lägger oss så får hon göra det. Det enda som händer då är att vi eventuellt får en lite ”stökigare” natt med fler uppvak (två). När började ni med rutiner?

Det är ett äventyr att få följa Sigrids utveckling och lära känna hennes person. Jag är den första att skriva under på att kärleken växer för varje dag och samtidigt som jag vill stoppa tiden för att hon är så mysig, go och liten just nu är jag också så nyfiken och förväntansfull på framtiden. Jag ser fram emot att få lära känna henne ännu mer och se henne utvecklas.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
1kommentarer
  • Vilken sötnos hon är! En fråga ang. bäddning i bedside crib, hur gör ni där? Vår lille kille är 8 v och har växt ur sitt babynest som vi haft i vår bedside crib. Tänkte om du hade några bra tips!

    Malin 2021-08-17 15:08:16
    Svara

senaste från Home

34 kvadrats webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!