Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

BB-väskan och Corona

Det här med att packa BB-väskan har inte varit helt enkelt, vad jag har förstått kanske ännu lite svårare i och med att vi befinner oss i en pandemi och att olika sjukhus har lite olika regler kring vad som gäller. Gemensamt verkar dock vara att när man väl är inskriven kommer man inte ut förrän man blir utskriven. Dock verkar det lite olika kring hur man får röra sig på sjukhuset/avdelningen. Vissa av er har skrivit till mig att ni inte ens fick lämna rummet. Jag förstår därför inte riktigt rädslan(?) över att ta med ”för mycket”. Jag tycker att jag har fått mycket kommentarer att man som förstagångsföräldrar tar med alldeles för mycket till BB och att knappt något alls kommer till användning och att vi därför bör banta vår lista. Det skulle förstås kännas lite pinsamt att komma med packning för flera veckor men i och med att situationen med Corona ser ut som den gör och de restriktioner som finns på de flesta sjukhus just nu så känner jag personligen att det är bättre att ta med för mycket än för lite. Man vet ju inte hur länge man behöver stanna vid eventuella komplikationer. Det är ju inte så att min sambo kommer kunna lämna sjukhuset och åka och hämta saker/handla, kanske inte ens lämna avdelningen om jag har förstått saken rätt. Alla gör självklart som man vill och det finns ingen universell lösning på vad denna väska ska innehålla. Alla är vi olika med olika förlossningar, bebisar och behov. Jag kommer självklart återkoppla till er kring vad som faktiskt kom till användning för oss, vad vi saknade och vad som vi tyckte var helt onödigt.

Vad vi fått höra har bebis mestadels inga kläder på sig under tiden på BB förutom blöja för att ligga hud mot hud så mycket som möjligt. Men några ombyten har vi ändå fått rådet att ta med. Återigen så är det ju väldigt svårt att veta hur länge man blir kvar så vi har resonerat så att hellre ta med ett ombyte för mycket än ett för lite. Hennes små kläder tar ju i princip ingen plats heller.

Uppe till vänster ser ni en liten hög med kläder i storlek pre born/44 (de är så så så små) som vi fått ärva. När jag packade väskan visste jag inte att jag skulle gå över tiden med Lillan, så jag tänkte att det var bra att packa ned ett ombyte med den minsta storleken om hon valde att titta ut tidigare. Kanske att jag river upp all packning och plockar ut dessa nu när vi med facit i hand vet att jag inte kommer föda tidigt. Men å andra sidan vet man ju inte hur stor hon kommer att vara. I övrigt har jag packat ned en liten pyjamas med dragkedja, två onsies från Livly med matchande små mössor och en body samt ett par tights. På tal om att det är svårt att veta storlek på barnet kan jag tipsa om att ta med kläder med mudd så att de går att vika upp eller ned beroende på barnets storlek.

Vi har fått tips från vänner att ta med filtar till BB. Jag har därför packat ned en underbart mjuk swaddle från Livly och en stickad från Coin de Reve i finaste peruansk baby alpaca-ull. Därtill två mindre muslinfiltar från Summerville. Jag kunde heller inte motstå att packa ned den lilla söta rosa koftan som är Lillans kompis Selmas gamla. Beroende på temperatur kanske Lillan får åka hem i den.

Lilla Kaninisen åker med – kanske inte jätte nödvändigt men mysigt tänker jag. Lillans små kläder har jag nu vikt ned i den lilla rosa tygpåsen som mamma sytt. Har även packat ned mina och min sambos respektive saker i tygpåsar för att försöka hålla lite ordning i väskan.

Den här gulliga teddy-overallen och mössan (hur gulligt?!) som Lillan fått av sin mormor och morfar packar vi ner för hemfärden. Det är ju riktigt april-väder just nu, så det återstår och se om det är vinter eller vår här i Stockholm när det är dags för hemfärd.

Varsin necessär till Lillan, mamma och pappa från Bon Voy Bags.

Några måsten (enligt er) i min packning till BB för att underlätta tiden efter själva födseln är bland annat Purelan och bröstkompresser för ömma/såriga bröstvårtor efter amning, STORA trosor (köpt dessa nättrosor som enligt utsaga ska vara så sköna) samt amningsinlägg. Fick även tips om att ta med amningsnapp.

Jag hade en omröstning på instagram där jag frågade om vi skulle ta med ett babynest eller inte till BB och åsikterna gick verkligen isär – ca 60% av er tyckte att det var helt onödigt, medan knappt 40% var för och hävdade att ni använt det mycket eller att ni saknat det. Fick även kommentarer om att det finns att låna på vissa BB. Vi har dock efter många om och men valt att ta med en sleepcarrier från Najell.

Vi skrev för några veckor sedan ett enklare förlossningsbrev i min journal tillsammans med vår barnmorska. Jag kände egentligen att det räckte. Jag såg dock att BB-stockholm (där vi förhoppningsvis kommer att föda) hade en färdig mall man kunde fylla i vilket jag gjort.

Så sammanfattningsvis kommer här vår långa pack-lista till BB/förlossningen:

Till bebis

 • Babynest/Sleepcarrier från Najell
 • 2 filtar (en stickad lite varmare och en större bamboo swaddel)
 • 2 små muslinfiltar från Summerville
 • Babyskydd från Cybex (redan på plats i bilen i garaget)
 • 1 par byxor med mudd från Livly i strl 50
 • 1 body (omlott) från Livly i strl 50
 • 2 onesies/pyjamas med mudd från Livly i strl 50
 • 3 Tossies (som matchar de olika kläderna hehe – ja jag vet att de är lite väl många)
 • Pyjamas med dragkedja i strl 50 (lätt att ta på och av – särskilt uppskattat på natten enligt tips från er)
 • Stickad kofta med knappar
 • 3 par strumpor (som matchar de olika kläderna hehe – räcker nog egentligen med 1 par)
 • Varmare mössa för hemfärd
 • Teddyoverall för hemfärd
 • (Eventuellt: Omlottbody och byxor i storlek 44)
 • Nappar (Från Mam och Bibs med olika ”napp”. Jag vet att många säger att de inte ska användas i början innan amningen är igång, men de åker med ändå. Så svårt att veta vad man ska lyssna på)
 • Bebis första gosedjur
 • Nagelfil och sax (detta kit) till bebisens långa naglar (hade ingen aning om att vissa bebisar föds med långa naglar)
 • Några blöjor och våtservetter för hemfärden (jag tror man får blöjor på förlossningen/BB?)
 • Jag packar hennes saker i skötväskan från Elodie details.

Kläder till (mig) mamma

 • 2 st amningslinnen
 • 2 st amnings-BH
 • Pyjamas som är lätt att amma i från Åhléns
 • Mjukisset från H&M
 • Loungeset från Sanne Alexandra (lätt att amma i)
 • Strumpor + varmare sockor
 • Mjuka trosor
 • Nättrosor (hade ingen aning om att dessa gick att köpa – tips så ni slipper sno med er från BB som många skrivit att ni gjort haha!)
 • Birkenstock tofflor (fick tips att det kan vara skönt att ha ett par ”uppbyggda” tofflor med bra stöd under själva förlossningen. Min förhoppning är nämligen att försöka vara upp och gå/stå en del. Dessa kommer säkert användas flitigt under tiden på BB också. Min sambo har med mer ”duschvänliga” tofflor, så får duscha i dem om jag tycker det är nödvändigt, många av er har skrivit att golvet i duschen är äckligt?)
 • Längre svart stickad kofta och gravidleggings (har lagt fram dessa för att åka in i och tänker att de även kan användas efter förlossningen (om inte vattnet hinner gå))

Hygien/övrigt till mig (mamma)

 • Tandborste + tandkräm
 • Hårborste
 • Hårklämma och toffsar
 • Shampoo, duschtvål och balsam
 • Deo
 • Bodylotion
 • Ansiktsrengöring, serum, dagkräm, nattkräm
 • Läppbalsam (så många av er som påpekat att detta är ett måste – tydligen blir man jätte torr av lustgasen?)
 • Torrshampoo
 • Amningsinlägg
 • Amningsnapp
 • Purelan (för ömma bröstvårtor vid amning)
 • Kompresser (för såriga bröstvårtor)
 • Mjukt toapapper
 • Legitimation
 • Förlossningsbrev
 • Vattenflaska
 • Glasögon
 • Mobil + headset

Till pappa

 • Mobiltelefon + laddare med extra lång sladd
 • Plånbok (med betalkort och körkort)
 • Tandborste
 • Ansiktskräm
 • Ipren
 • Deo
 • Tofflor
 • Mjukisset inkl. tröja med dragkedja
 • Underkläder
 • T-shirts
 • Högtalare + laddare (vi har förberett en spotify-lista med massa låtar VI tycker om)
 • Headset
 • Dator + laddare (för att titta serier om vi blir kvar länge på BB)

Snacks – (med tanke på att vi eventuellt inte ens får lämna rummet pga Corona-restriktioner har vi laddat upp med lite mer än vad vi annars kanske gjort)

 • 6-pack Cola Zero
 • Drickyoughurt
 • Bananer
 • Barebells-bars
 • Mitt favoritgodis
 • Chocklad (Marabou apelsinkrokant förstås!)
 • Tuggummi
 • Wasa knäckebröd med fyllning

Är det något ni tänker direkt att vi har missat eller tror ni att vi är rätt ute?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Bra lista! Väntar mitt tredje barn till sommaren. Är lika spänd och nervös som de två första gångerna och packar alltid för mycket. Men hellre det. Vill tipsa om att purelan för brötvårtorna är superbra att använda på torra läppar! Använder det fortfarande istället för lypsyl eller dyligt.

  Sofia 2021-04-12 07:42:38
  Svara
 • Tycker du fått med allt! Håller med om att nu under Corona så ta hellre med alldeles för mycket, födde för 2 månader sen och tyckte allt det du har med kom till användning 🙂 Ett tips dock, ta med ännu mer snacks än vad ni tror ni att ni behöver, vi fick inte lämna avdelningen alls, varken på förlossningen eller BB (SÖS). Vi var där 5 dygn totalt pga igångsättning, då var man glad att man hade bunkrat godis :))

  Micka 2021-04-11 23:27:47
  Svara
 • Hej
  Absolut är ni rätt ute men för mycket saker med, toapappret hade jag med också men eftersom oftast toan är utanför rummet orkade vi aldrig ta med det.
  Förlängningskvarten hade vi med då det bara fanns ett bra eluttag på rummet 😃

  Lycka till

  Rebecka 2021-04-11 21:55:16
  Svara
 • Kamera. Fota mycket, man glömmer i babybubblan, men det betyder så mycket efteråt. Blöjor finns på BB. Kläder är gulligt att ha mycket av, men det används inte mycket. Mycket hud mot hud, bebisen är bara I blöja

  Emma 2021-04-11 21:29:46
  Svara
 • Kram på er! Så glad för er skull att ni ser fram emot BB och är så väl förberedda. För mig var ångesten kring förlossning o bb så stor att jag praktiskt taget bara gick runt och skakade dagarna innan förlossning (fick kejsarsnitt pga förlossningsskräck) men var ändå i en slags pre-chock inför det hela. Allt gick bra men jag verkligen avskydde dagarna på bb (stannade väl 4 nätter totalt pga snittet). Jag sjavade runt i bb-kläderna och min son hade bb-s dräkter hela tiden vi var där, vad skulle vi ”klä upp oss” för? Sån lättnad när allt var över OCH VI FICK ÅKA HEM och så glad att få ha min son för mig själv. Även om förlossningen var totalt planerad och han föddes typ på samma minut han var förurspådd att födas, förlossningen problemfri o smärtfri så gör jag aldrig om det. Min son är nu 3 år och BÄST. KRAM IGEN OCH LYCKA TILL

  Frido 2021-04-11 20:45:42
  Svara
 • Vad roligt att se din packlista! Det är verkligen svårt att planera i dessa tider, speciellt när man inte får lämna avdelningen och antagligen inte rummet. När är du beräknad? Själv blir det fredag för oss 🥰

  Sofie 2021-04-11 18:44:15
  Svara
 • Bra lista! Jag födde nyligen på Södertälje och det enda vi saknade var dryck, vilket vi aldrig hann packa ner i väskan. Vi låg på bb i två nätter och fick inte ens lämna rummet, och jag saknade en cola zero haha. Snacks hade vi dock. Till mamma/barn finns annars allt, men skönt med eget schampo/balsam. Annars var det mesta ”onödigt” som jag packade (låg i sängen i deras nättrosor och rock hela vistelsen typ och bebis i blöja pga ville ligga hud mot hud). Men jag tycker det är bättre att packa för mycket än för lite pga Corona! 🙂

  Anna 2021-04-11 17:22:52
  Svara
 • Vilket bra inlägg! Lycka till med förlossningen 💗 ser fram emot att läsa mer

  Michaela 2021-04-11 16:23:27
  Svara
 • Vill tipsa om att ta med (och även ha senare) kräkdukar, typ dessa https://www.garboandfriends.com/product/muslin-burp-cloths-3-pcs-rosemary/
  Av egen erfarenhet kommer en del av det bebisen äter upp igen samt att det inte är helt ovanligt att hon svalt lite fostervatten som också kommer upp första dagen. Lycka till!

  Lisa 2021-04-11 13:41:23
  Svara
 • Många kräks i flera timmar under förlossningen. Jag gjorde inte det men hade ändå svårt att få i mig mat/energi. Det finns smoothies att få på BB Sthlm men jag hade även packar ner barnklämmisar med frukt. Bara att suga i sig när man behövde lite energi, så bra!!

  Lovisa 2021-04-11 13:11:43
  Svara
 • Superbra lista! Det jag även haft användning för är små vita frottéhanddukar (från Ikea) till bebis vid rapning och kaskadkräkning. Amningskudde underlättar amning och är bekvämt. Omlottbody eller pyjamas bästa plagget samt en mjukis skön filt och en tunnare filt samt napp. ❤️ Lycka till!!

  Emma 2021-04-11 12:11:43
  Svara

senaste från Home

34 kvadrats webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!