Köksön

God förmiddag gänget! Jag vaknade av mig själv innan klockan ringde imorse utvilad efter en bra natt, älskar den känslan. Just nu känns det som ett lotteri om jag ska få sova bra eller inte under natten pga graviditeten. Vissa nätter är det omöjligt att hitta en skön sovställning och magen är bara i vägen, medan jag andra nätter sover som en stock. Därför känner jag mig extra tacksam och lycklig idag. Jag har unnat mig frukost i sängen framför Nyhetsmorgon och nu väntar ännu en arbetsdag. Känns helt galet att jag har mindre än en månad kvar på jobbet innan jag går på föräldrarledighet.

Till något annat – nämligen vår köksö. Det har trillat in så mycket frågor om mått, material etc senaste tiden. Ofta sådant jag inte har i huvudet. Så jag tänkte att jag skulle svara på en del av de frågor som ofta trillar in så att jag kan hänvisa hit framöver.

Vårt kök är från Tibrokök och ritat av Lotta på Ett vackert kök i Sickla/Bromma. Stommar, lådfronter osv på köksön är med andra ord från dem. Vi har valt att handstruka hela köket i färgen Kalk från Jotun. Köket  beställde vi därför endast grundmålat från fabrik. Köksön utan stenskiva mäter ca 180 x 70 cm och är ca 87 cm hög. Vi ville åt en klassisk och tidlös känsla i hemmet när vi renoverade och valet av stenskiva föll därför på vit carrarramarmor (slipad) från Svenska stengruppen. Stenskivan mäter ca 182 x 105 x 2 cm – vi har med andra ord ca 30 cm överhäng vid barstolarna och ca 1 cm i övrigt.

Min pojkvän älskar att laga mat och har drömt om att kunna göra det på ett socialt sätt – med ansiktet vänt mot våra gäster när vi har middagar hemma varför vi hade en önskan om att placera induktionshäll i köksön. För att slippa en takfläkt som skulle ta mycket av rymden från rummet valde vi en spishäll med integrerad fläkt från Bertazzoni. Vi är så nöjda med den! Rent designmässigt gillar jag att själva fläktgallret ligger dikt an spishällen och inte sticker upp ovanför som jag sett att vissa gör på modeller från andra varumärken.

När matos passerat fläkt och filter och renats leds luften ut på sidan av ön. Själva gallret för utsuget har vi skapat av klövergaller för att det skulle passa in rent visuellt med resten av köksdesignen och lägenheten. Vi bor ju som bekant i lägenhet i en BRF. Det kan vara stor skillnad mellan att bo i villa och lägenhet och därför ska du välja en fläkt som är anpassad efter hur du bor. En kolfiberfläkt som vi valt är en fläkt med recirkulerade luft – något som innebär att den inte behöver anslutas till det ordinarie ventilationssystemet. Det är därför en fläkt som ofta godkänns av en BRF i samband med att man som privatperson vill renovera i köket. Vad för lösning som passar hos er eller om den här är lika bra som ”en vanlig fläkt” har jag därför svårt att svara på, det beror ju helt på vad ni menar med ”vanlig”. Allt beror på vad man har för förtsättningar och vad man jämför med. Vi är iallafall väldigt nöjda och själva insuget är starkt – tro mig! Min bedömning är att den är minst lika bra (om inte bättre?) som en kolfilterfläkt i taket.

Våra barstolar är från Massproductions och heter Icha i höjd 65 (standard för köksö). Vi har valt färgen valnöt. Tycker de bryter av fint mot resterande köket.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
  • Hej Emelie!
    Trillade över detta inlägg om ert fina kök och köksö! Jag undrar hur långt det är på båda sidor av köksön till respektive vägg? 😊

    Isabella 2022-07-05 13:50:40
    Svara
  • Hej, fantastiskt fint kök!! Jag kunde inte hitta färgen Kalk från Jotun som ni skrev att ni valde i köket. Har ni möjligen färgkoden? Tycker ni valde fantastisk fin färg!!!

    Louise Karlsson 2022-01-12 21:35:06
    Svara

senaste från Home

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!