DIY: Hatthylla i hallen

Om ni visste hur lycklig jag är över att fler och fler saker faller på plats här hemma, att renoveringen nästan är färdig. Jag märker hur mina axlar sjunker några cm för varje sak vi kan ”checka av” på listan. I dagarna fick vi äntligen klar hallen. Den har ju mer eller mindre varit färdig sedan vi flyttade in, men nu är de där sista (men ack så viktiga) detaljerna på plats. Hur stressande det än må vara att bo mitt i en renovering så har en del saker här hemma blivit som de har blivit (bättre!) just för att vi har låtit dem växa fram.

När jag ritade våra garderober var tanken att ”mittsektionen” skulle vara en bänk/avlastningsyta där man kunde sitta och snöra på sig sina skor. På väggen ovanför hade jag tänkt att måttbeställa en spegel. Medan månaderna gick och vi hann bo in oss så insåg vi att våra gäster inte riktigt hade någonstans att hänga av sig ytterkläderna när de kom på besök. Istället blev kläderna liggande i en hög på den så kallade ”bänken” mellan garderoberna. Eller så trängdes jackor hängandes på knopparna på garderoberna. Samma sak hände i ärlighetens namn även med våra egna ytterkläder som vi använde dagligen. De hängdes sällan in i garderoben som tanken var från början. Vi kände att vi saknade en lättillgänglig avhängningsyta och idén till att bygga en egen hatthylla föddes…

För att utnyttja takhöjden började jag skissa på en hylla i två plan. Jag visade skissen för min fästman och projektet var igång. Den tilltänkta spegeln skulle nu ge plats till en hatthylla istället! Med hjälp av hyllkonsoler, hyllplan, lite färg och ett par snygga ”ankarkrokar” från Beslag Design i modellen ”Siljan” blev idé till verklighet. Jag är så nöjd.

Krokarna blev kronan på verket och passar utmärkt till övriga detaljer i hallen – inte minst knopparna till garderoberna men också dörrhandtaget Balder in till badrummet. Ni som är uppmärksamma noterar att vi har samma knopp i hallen som i köket – Mynta från Beslag Design. Jag tycker det skapar ett lugn och en röd tråd genom hemmet när material och färger tillåts upprepas.

På hyllplanen har jag placerat förvaringskorgar för mössor, vantar, halsdukar och andra huvudbonader och ”små-saker”. Det ser så tråkigt ut när nycklar, mynt och annat smått ligger framme. Jag kan tänka mig att det blir ännu värre när bebisen kommer. Med små korgar blir det lättare att hålla ordning och reda i hallen.

En annan detalj som kommit på plats på vår dörr i badrummet som ansluter till hallen är en kroklist som jag gjort av en profilerad planka och kroken ”Lagan”. Vi har sedan vi flyttade in haft så kallade ”dörrhängare” som du hänger över dörren, men de ser ju så fult ut utifrån. Det här känns mer ”färdigt” och dessutom blir det en snygg detalj tillskillnad från de gräsliga dörrhängarna vi hade innan.

Hoppas ni blev inspirerade till att skapa mer ordning och reda i hallen hemma hos er. Kanske blev ni också sugna på att bygga en egen hatthylla? Det här är det som behövs:

Konsoler – Jag köpte 4 stycken, men beroende på hur många hyllor samt hyllplanens längd får ni anpassa detta efter just er hylla. Det finns konsoler i massa olika stilar.

Hyllplan – Jag köpte vanliga omålade i furu (30 cm djupa) och sågade till dem för att de skulle passa perfekt in mellan garderoberna (ca 75 cm). De sitter nu dikt an mot garderobernas kortsidor.

Färg – Jag målade hyllplan och konsoler i samma färg som väggar och garderober – dock snickerifärg förstås. Måla innan ni sätter dit krokar. Tips! Det kan även vara fint att bryta av med annan färg beroende på var hyllan ska sitta.

Krokar – Jag använde 5 st av Beslag Designs krok ”Siljan” i polerad krom. Så snygga! Jag placerade dem i två rader ”omlott”. Kroken ”Siljan” finns även i polerad mässing, mattsvart och borstad krom. Välj den yta som passar bäst in i just ditt hem! Skruv ingår.

Lycka till!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Supersnyggt! En praktisk fråga, hur fäste du konsolerna till hatthyllan i väggen?

  Andreas 2021-11-29 09:33:15
  Svara
 • Hejsan!
  Vad är det för färgkod på garderoben?
  Mvh elin

  Elin 2021-05-05 07:02:09
  Svara
 • Alltså sååå fint!! Blev nyfiken på jackan, var är den ifrån?

  Pernilla 2021-03-18 21:46:10
  Svara
 • Så fint!
  Vad är det för bänk ni har och är det skoförvaring som ni har i lådan/ sittbänken?

  Mvh Josefine

  Josefine 2021-02-05 23:01:34
  Svara
 • Hej! Så fint det blev!
  Vi ska göra om vår hall och har ett trångt utrymme . Vi skulle vilja göra typ samma lösning tror jag. Vi vill ha skoskåp längs ner. Vilka stomar har ni använt till till de höga skåpen å till underskåpen? Med vänliga hälsningar

  Sofie 2020-12-26 17:24:33
  Svara
 • Vart är konsolerna och hyllplanen ifrån? 🙂

  Josefine 2020-12-26 15:17:02
  Svara
 • Superfint!! Vart har ni skorna? Är dom i de undre skåpen/lådorna eller någon annanstans? Skulle du kunna visa hur ni inrett inuti möbeln?

  Frida 2020-12-18 20:55:25
  Svara
 • Så himla fint!!! 😍 Kan du inte berätta hur ni gjort med garderoberna med steg för steg? Tack för fantastisk inspiration!!!!

  Noor 2020-12-17 22:43:45
  Svara
 • Så fint! Själva garderoberna – är de platsbyggda? Är sugen på att göra typ precis exakt som ni har gjort!

  Anna 2020-12-17 20:30:55
  Svara

senaste från Home

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!