Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Det dök upp två rör mitt i vardagsrummet när vi rev klädkammaren

Nu var det ett bra tag sedan ni fick någon uppdatering kring vår renovering så jag tänkte att vi ska resa tillbaka i tiden några månader. Ett problem, eller ska jag kanske skriva utmaning, som vi stötte på tidigt i renoveringen, som jag faktiskt inte berättat för er tidigare är dessa ventilationsrör som ni ser i bild nedan som oväntat dök upp när väggen mellan dåvarande sovrum och klädkammare revs. Där och då tänkte jag bara nej nej nej. Hur hade vi kunnat missa dessa? Vi som till och med hade öppnat upp ett hål i väggen och kikat in. Svaret är att det stora ventilationsröret som är draget i de gamla rökkanalerna var inbyggt bakom en garderob och det svarta avloppsröret hade vi av okänd anledning helt missat. Ett tips till alla som ska göra omfattande renoveringar är att begära ut aktuella husritningar/planlösning från stadsbyggnadskontoret/kommunen. Hade jag läst dessa lite mer noggrant hade de här rören inte kommit som den överraskning de nu gjorde…

Så vad gör man då när när man river en vägg och det dyker upp två rör som inte går att flytta? Svaret är att man får försöka tänka kreativt!

Här ovan ser ni tydligt i golvet var den tidigare klädkammaren var belägen. Vi funderade på att bygga in rören igen, dvs en liten ”utbyggnad” i väggen, men jag som gillar symmetri var inte särskilt förtjust i den tanken. En annan idé var att bygga en platsbyggd bokhylla och försöka gömma rören i den. Dessvärre är vårt vardagsrum, där även matbord ska få plats, inte jätte stort och den lösningen skulle kosta oss för mycket yta eftersom att rören står mot två väggar.

Här har vägg mellan badrum och vardagsrum kommit upp. Vattnet kunde vi, som ni ser ovan i bild, leda om bakom ventilationsröret.

…men övriga två rör var det svårare att trolla bort som ni ser.

Inspirerade av vad som stått på platsen tidigare beslutade vi oss för att undersöka möjligheten att ställa dit en gammal kakelugn…

…och vi landade till slut i att bygga en egen öppen spis inspirerad av bland annat bilderna nedan.

Vi har inte riktigt bestämt stil, men det lutar åt att vi ska klä den helt eller delvis i någon sten. Nedan ser ni hur själva ”stommen” blev.

På den övre delen kommer vi att placera en stor måttbeställd spegel med ram runt. Det kommer göra gott för rummet då speglar förstorar.

Här nedan ser ni en liten skiss jag gjort lite slarvigt.

Här nedan är är rummet målat och vi höll på att flytta in. Ursäkta stöket…

Vi bad sedan våra snickare såga ut en öppning i konstruktionens nedre del vilken fick brandsäkra sidor i minerit.

Våra gamla rökkanaler var igensatta sedan många många år tillbaka så en riktig öppen spis var det aldrig tal om. Istället placerade vi en insats, en etanolbrännare från Vauni, i öppningen. Modellen heter Re:build. Kan verkligen rekommendera denna produkt till alla er som vill designa en egen skorstensfri eldstad.

Vi lät sedan en plåtslagare tillverka en ”låda” i svart plåt vilken placerades i öppningen.

I bild ovan ser ni också hålet i botten där vi placerar själva insatsen från Vauni.

Vi är som sagt inte färdiga med utformningen, men vi njuter redan nu. Visst ser det mysigt ut med elden?

Är så taggad på att få till slutresultatet med spegel, lister och sten. De sista detaljerna kommer göra allt för intrycket. Hoppas ni vill följa med på den återstående resan!

Glöm inte att ni hittar alla mina inlägg kring renoveringen (läs planritning, val av golv, färgval etc) under kategorin Renovering.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
 • Men alltså WOW!!!! ? Så himla smart idé och jag kan verkligen se slutresultatet framför mig ??

  Malin 2020-02-20 18:45:44
  Svara
 • Oj, vad snyggt! Imponerande! När jag började läsa tänkte jag – hur ska detta sluta! Men blev ju helt fantastiskt snyggt. Vad grym du är!

  H 2020-02-20 12:40:14
  Svara
 • Men WOW vad fint det kommer bli! Vilken tur att rören inte gick att flytta på ?

  Justina Velin 2020-02-19 19:57:24
  Svara
 • Så fint det blev! Riktigt smart lösning för att gömma rören!

  Eva 2020-02-19 08:42:29
  Svara
 • Vilken jättebra lösning! Väldigt snyggt!

  Anna Ericsson 2020-02-19 08:20:15
  Svara
 • Vad heter väggfärgen

  Lindq 2020-02-18 21:15:24
  Svara
 • Superfint!

  Amanda 2020-02-18 20:12:39
  Svara
 • Vilken tur ändå med rören ? annars hade det kanske inte blivit en sån smart lösning, superfint!

  Maria 2020-02-18 19:49:46
  Svara
 • Wow vilken kanonidé! Så fint!! Ska bli kul o se vilken sten ni väljer!

  Matilda 2020-02-18 12:46:29
  Svara

senaste från Home

34 kvadrats webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!