Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Uppdatering renovering: Nya färgval i lägenheten

Som rubriken skvallrar om har jag tänkt om vad det gäller färgval i lägenheten. Personalen på Colorama i Trollbäcken som hjälpt oss med färgval har hela tiden tryckt på att vi MÅSTE provmåla väggarna innan vi bestämmer oss och jag har mer eller mindre tänkt att det blir nog bra, men tji fick jag. Färg upplevs och beter sig som bekant så olika beroende på väderstreck, ljusinsläpp och tid på dygnet/året så är det något jag tar med mig som jag vill tipsa er alla om är det att PROVMÅLA! En provkarta i en måleributik kommer aldrig bli samma nyans när du väl målar upp den på din vägg. Hur som helst, när vi målade upp Sommarsnö från Jotun i vardagsrummet kändes den lite mesig samtidigt som färgen Space på köket blev för gul i tonen och kontrasten mot väggfärgen för stor. Vår målare Christian på Måleriresurs har från första stund vi började kika på färger rekommenderat oss att välja färgen Kalk från Jotun i vardagsrum/kök så jag bad honom tillslut att måla upp även den på väggen och den färgen kändes så rätt. Vi har därför tänkt om och gjort lite av en rockad…

Färgen till vänster om fönstret är Kalk och den till höger Sommarsnö.

Vägg och lucka i färgen Kalk.

Kökslucka provmålad med Space från Jotun.

Kökslucka provmålad i färgen Space och lucka i färgen Kalk lutad mot.

Hänger ni med i svängarna? Här nedan reder jag ut var vilken färg tillslut hamnar…

Vardagsrum/kök

Färgen Kalk i vardagsrummet. Här ser ni även några av köksluckorna som är strukna med Kalk.

Kalk är en ljus gråbeige (greige) ton med en hint av rött i. Något som ger färgen värme. Jag var lite rätt för att den här färgen skulle bli för ”murrig” från början, men vårt kök och vardagsrum ligger i sydväst och har fint ljusinsläpp då vi bor högst upp i huset med stor innergård. Så jag tror att den kommer bli helt perfekt. Nu har vi även beslutat oss för att handstryka köket i samma färg, istället för att låta det bli en solitär. Tror att det kommer att ge ett harmoniskt intryck. Eftersom att vi har stora öppningar mellan dessa rum och hallen vill jag att hallen ska gå i samma färgskala. Hallen nås tyvärr inte av samma mängd dagsljus, men jag kommer att satsa på speglar där ljuset kan reflekteras och massa belysning. Snickerier (taklister, dörrfoder, golvlister) kommer fortfarande att målas i vit snickerifärg.

Sovrum

 Färgen Sommarsnö i vårt sovrum på vägg och garderob. Hur fina är inte våra garderober? Jag har beställt luckor från Lucks by Robo till vanliga ikea-köksstommar och låtit snickarna ”bygga in dem” för platsbyggd känsla. Det fattas en passbit som ni ser men visst kan man visualisera hur slutresultatet kommer att bli…

Färgen Sommarsnö, som jag hade bestämt att måla kök och vardagsrum med är en ljus greige färg som inte är beige, inte grå, men någonstans mitt emellan, provmålade vi i sovrummet och där gjorde den sig så mycket bättre. Den är varm i tonen och jag tycker kontrasten mot de vita snickerierna blev så bra. Här inne kommer vi att sova gott och harmoniskt.

Färgen Antikgrå i lilla sovrummet.

I det lilla sovrummet/arbetsrummet har vi hållit oss till ursprungsplanen och nu målat upp färgen Antikgrå från Jotun. Detta är en grå färg med gyllene underton som ger färgen ett litet stänk av värme så att färgen inte ser blå och kall ut på väggen som en del gråtoner kan göra. Vår byrå som vi hade i hallen i förra lägenheten är i denna färg och eftersom att den ska stå i detta rum tänkte vi att det blir fint att väggarna går i samma kulör.

Badrum

Vi valde att inte kakla väggarna i badrummet enda upp till taket utan spara ca 50 cm. Min tanke är att måla taket och återstående väggremsa mot taket i samma färg. Badrumsskåp tänker jag ska gå i samma färg. Min tanke just nu är att vi väljer samma färg som köket för att få till en skön kontrast mot kaklet men samtidigt skapa en röd tråd genom hemmet där material och färger återkommer.

Snickerier och dörrar

Till skillnad från resten av inrednings-Sverige kommer vi som sagt inte att måla in snickerier och dörrar i samma färg som väggarna, utan dessa kommer målas i vitt. Jag vill back to basic och försöker renovera i en klassisk stil som man inte tröttnar på i första taget. Tidlöst är ledordet.

 

Färgen Kalk i hall, kök och vardagsrum. Garderob- och köksluckor målas in i samma färg.
I lilla sovrummet behåller vi färgen Antikgrå.
I vårat sovrum och hallen in till sovrummen har jag bytt till Sommarsnö. Även här får garderoberna samma färg. Alla färger är från Jotun Lady.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Hej,

  Jättefina garderober! Jag undrar vilket djup det är på
  då dem?

  Vänliga hälsningar
  Åsa

  Åsa 2020-11-17 22:37:00
  Svara
 • SUPERSNYGGT! Ser ut som att de kommer harmonisera fint tillsammans.

  Elin 2020-01-02 13:49:09
  Svara
 • Vill bara hälsa att jag är helt besatt av att läsa om din renovering haha, det blir ju så fiiiiiint! Blir lycklig varje gång jag ser på insta att du skrivit ett inlägg haha

  Sara 2019-12-28 19:35:05
  Svara
 • Superbra val. Jag tror som dig att man kommer att tröttna på allt inmålat tillslut.

  Susanne 2019-12-27 19:22:41
  Svara
 • Jag sa ju att kalk är the shit 🙂 som jag skrev innan har vi den i hela vårt vardagsrum och kök.

  Julia 2019-12-27 18:56:36
  Svara

senaste från Home

34 kvadrats webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!