Framtidens boende på få kvadrat

Jag startade 34 kvadrat när jag studerade och precis hade flyttat till min första lägenhet, en 1 rok på 34 kvadratmeter. I dag har jag en annan livssituation, men min filosofi är fortfarande att alla ska kunna skapa ett mysigt hem där de trivs, oavsett storlek på boende eller tjocklek på plånbok. Det är därför viktigt för mig att fortsätta att tipsa om prisvärd inredning och komma med compact living-tips. Jag tycker nämligen det pratas på tok för lite om just kvadratsmarta boenden. För mig har varumärket MINI tidigare vart synonymt med ett bilmärke – men jag har nu fått nya insikter! MINI har nämligen alltid verkat för att på kreativa sätt utnyttja ytor i urbana miljöer, från början genom just bilar, men nu har de med samma ambition börjat med projektet MINI LIVING som presenterar lösningar för framtidens boenden. Efter att ha visat upp boendekoncept i både London, New York och LA tidigare presenterade man nu i Peking sina ”Urban Cabins” innehållande en mängd kreativa och väl gestaltade lösningar av den lokala arkitekten Dayong Sun. Ett utmärkt exempel på hur framtidens moderna boende kan se ut och lyckas vara personligt och funktionellt på endast 15 kvadratmeter.

En spaning jag gjorde på temat compact living redan för några år sedan var ”flexibel inredning”, gärna med dubbla funktioner – en trend jag trodde skulle öka lavinartat i och med urbaniseringen i världen men som jag tycker förvånansvärt få företag hakat på. Men genom MINI LIVING kan man se någon som förstår problematiken. Vid utställningen i Peking kan man exempelvis se hur både säng och skrivbord kan fällas ut från väggen och med hjälp av hål i väggen kan man kan hänga inredningsdetaljer var som helst, vilket sparar yta. För mig som själv bor i bostadsbristens Stockholm och i en bostadsmarknad där kvadratmeterpriserna pressats till osannolikt höga nivåer senaste åren och sett hur många tvingas bo på färre kvadrat än vad de egentligen önskar blir behovet av flexibilitet och smarta lösningar extremt tydligt. Jag gillar också att projektet sätter ett värde på och vill bevara kulturella identiteter, delvis genom att ta hjälp av lokala arkitekter. På bilden nedan ser man den öppna ytan i mitten av boendet i Peking, vilket är inspirerat av de nästan tusen år gamla ”hutong”-husen i Peking. Samma behov ser jag i Stockholm där urgamla historiska kvarter rivs för att ge plats till mer anonyma moderna byggnader.

Även i min yrkesroll som bostadsutvecklare finner jag det intressant att hålla mig uppdaterad om vad som händer på den fronten ute i världen. Jag spetsar alltid öronen lite extra när jag hör om spännande och innovativa lösningar för hemmet och det är ingen hemlighet att jag är särskilt intresserad av just compact living. När jag läste om varumärket MINI:s nya satsning blev jag glad. Äntligen några som på riktigt vågar pröva nya innovativa lösningar för framtidens urbana boende. Det ska bli så spännande att följa deras resa! 

Läs här för mer info om MINI LIVING.

I samarbete med MINI Sverige.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    senaste från Home

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!