Så putsar du dina mässingföremål så de blir som nya igen!

För några veckor sedan så skrev jag att jag hade putsat all min mässing hemma och ni var flera som hörde av er och bad om råd. Här kommer därför en liten guide där jag steg för steg berättar hur jag putsar min mässing och vilka produkter jag använder.

Igår var det dags att putsa mina försilvrade mässingföremål igen och jag passade då på att fota lite före- och efter bilder. Så här såg min lilla samling ut innan jag hade börjat.

Jag använder mig av Glanols Matal Pollish Extra Soft när jag putsar mina försilvrade mässingsmöremål då dessa är lite känsligare än vanlig mässing och detta putsmedel är specialgjort för lite känsligare föremål och fungerar även på pläterade ytor.

Eftersom att det kan bli rätt smutsigt brukar jag lägga ut en handduk eller likande som man inte är rädd om där jag tänkt ”arbeta”. Sedan brukar jag ta två mörka bomullsstrumpor och trä på händerna. Därefter duttar jag ut lite av putsmedler (ca 1 cm för en kruka, anpassa efter föremålets storlek) på föremålet och sätter igång och putsa med strumporna. Anledningen till att jag stoppar händerna i strumporna är för att undvika fingeravtryck som annars lätt uppstår under putsandet när man ska vända på/hålla i föremålet (hehe). Beroende på hur ”smutsig” föremålet är kan man behöva putsa med en ren trasa/strumpa etc det sista man gör för att få bort de överflödiga och en fin yt-finish. På bilden ovan ser ni hur effektiv krämen är. Nedersta delen på krukan är putsad, medan övre delen återstår.

En av två krukor avklarade! Ser ni vilken sjuk skillnad det blir? Krukan till höger var i lika dåligt skick som den till vänster bara minuter innan. Den här behandlingen gör verkligen susen!


Som ny!

För er som har vanlig mässing hemma (dvs inte försilvrad) kan jag varmt rekomendera Häxan som putsmedel. Jag använder det till min mässing i sovrummet. Jag vet också att Glanol har en variant för mässing och inte lika känsliga produkter.

Hoppas ni fick några värdefulla råd på vägen till glänsade mässingprylar igen! Kanske ett helg-projekt?

Edit: Krukan är från Skultuna. Ni hittar ett budgetalternativ hos Jotex.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer

senaste från Home

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!