Så väljer ni matbord – 3 goda råd för att hitta matsalsbord som passar er

Idag är det dags för en ny kategori – Månadens möbel. Denna månad är är möbeln inget mindre än matbordet. Jag har fått flera frågor av er på sista tiden kring det här med matbord och idag tänkte jag därför bjuda på några tips på vad ni ska tänka på när ni väljer matbord. Som alltid när jag tipsar om inredning så vill jag be er att utgå från era behov och inte bara tänka på det visuella…

 • Hur många sittplatser behöver ni?

Är ni bara två personer som bor i hemmet kanske det räcker med 2 stolar. Men om jag får gissa så har ni kanske vänner och familj över på middag ibland? Försök tänka efter hur ofta ni har fler personer på besök kring matplatsen och ställ det i relation till ytan. Kanske finns inte plats för 8 personer, men 6 eller 4? Kanske är ett bord med iläggsskiva det bästa alternativet?

Nedan hittar ni en lite gudie över rekomenderad storlek i förhållande till sittplatser som jag hade sparat på datorn. Minns inte källan, men tycker den ser ut att stämma. Observera dock att i de fall när man redovisat samma storlek på bordet två gånger så är alternativet med färre antal stolar att föredra! T ex det runda 120 bordet – 4 stolar är optimalt, men 6 fungerar om man klämmer ihop sig. Eller det rektangulära 180×100 – 6 stolar är optimalt men klämmer man ihop sig skulle det gå att få in 8 platser vid behov.

Fyrkantiga bord.

Runda bord.

Ovala bord.

Ett ovalt matbord där hela familjen och ett gäng vänner rymms och som dessutom är socialt.

Inspiration till det lilla hushållet. Jag har själv bott på få kvadrat och ibland är detta vad man har plats för. Notera pallarna som är staplade på varandra, perfekt extra sittplatser när man har vänner över.

 • Välj bordsyta efter behov!

Hur familjesituationen ser ut speglar förmodligen vilken bordsyta ni efterfrågar. Jag gissar att man inte riktigt har samma behov eller ska jag säga krav på tålighet när det kommer till själva bordsskivan om man är ett par i 25-årsåldern som man har som barnfamilj? Vi har marmor hemma men det är ju rätt ömtåligt. Välj istället något mer slittåligt material som t ex högtryckslaminerade skivor om ni har det behovet.

Rubusta matbord, perfekt till den stora familjen.

 • Stil & utseende

Nu har jag kanske tjatat nog om funktion? Utseendet och designen har också stor betydelse för många. Jag tycker att matbordet är en perfekt möbel att låta få ta plats. En egen pjäs som får sticka ut från övrig interiör och dra blickarna till sig, antingen genom utstickande färg, stil, form eller material. Om man inte gillar den idén kan man istället utgå från befintlig stil och istället kanske våga gå lite crazy med stolarna?

Rustikt bord som drar blickarna till sig och bryter av fint mot övrig inredning.

Neutralt marmorbord som passar bra in med övrig inredning/arkitektur och plockar upp materialet på spisen. Här har man istället gått all in när det kommer till stolarna…

Än mer naturalt bord som passar till iprincip alla stolar. Detta tröttnar man inte på i första taket.

Nedan har jag listat några av mina favoritbord som ni hittar i butik just nu.

 1. HÄR (adlink) 2. HÄR (adlink) 3. HÄR (adlink) 4. HÄR (adlink).

 1. HÄR (adlink) 2. HÄR (adlink) 3. HÄR (adlink) 4. HÄR (adlink). 

 1. HÄR (adlink) 2. HÄR (adlink) 3. HÄR (adlink) 4. HÄR (adlink). 

Hoppas ni nu fick några värdefulla råd på vägen mot det perfekta matbordet. Är ni sugna på en ännu mer utförlig guide över hur ni väljer rätt matbord tycker jag att ni ska spana in den hos Olsson Gerthel.se (klick!).

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • Wow! Vilket fint och bra inlägg! Grymt bra inspo!! Är själv lite sugen på det svarta bordet från rum 21 som du tipsade om??

  Anna williamson 2018-02-02 10:30:14
  Svara
 • Fina tips. Men tänk på att när man sitter på änden av bordet Måste tallrikar och glas få plats. På flera av dina förslag har du stolar på änden av bordet. Hur dukar du då mattallrikar och glas, eller äter man från samma tallrik ?!. Servera man vin ska man ha ett vattenglas. Man behöver betydligt bredare bord om man ska sitta på änden.

  Liss Olsson 2018-02-02 09:40:28
  Svara

senaste från Home

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!