Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

DIY: Gardiner på en skena i taket

Inlägget är reklam för Hemtex och innehåller annonslänkar.

Idag ska jag som utlovat visa er hur jag satte upp mina gardiner från tak till golv. Jag valde att sätta två paralella skenor i taket för att få den där riktiga hotellkänslan. Men vill man räcker det såklart med en skena. Fördelen med två är att man kan dra för de ljusa gardinerna som släpper in ljus, men döljer insyn, men ha de lite grövre och mer täckande kvar tills man vill att de ska vara helt mörkläggande. Perfekt i sovrum men också väldigt snyggt i ett allrum om jag får säga det själv. Vi tar det från början… Här kommer 3 tips och trix för att lyckas med gardinuppsättningen.

– Tyget. Personligen älskar jag rejäla gardinerna med mycket tyg som går från golv till tak och täcker en hel vägg. På så vis skapar man en härlig ombonad hotell-känsla. Extra viktigt kändes detta i denna lägenhet som är nyproduktion där man behöver mycket textilier för att skapa en ombonad känsla. Tänk på att ha tillräckligt mycket tyg så att det blir snygga ”veck” och böljande vågor och inte bara ett tyg som hänger. Det ska som sagt se rejält ut. Jag har valt ljusa gardiner som släpper in mycket ljus längst bak mot fönstret, och ett lite grövre sammetslikande tyg framför.

– Skippa gardinstången, satsa på skena/skenor i taket istället. Det blir så mycket snyggare. Dessutom lurar man ögat att tro att rummet är rymligare och har en högre takhöjdGenom att hänga gardinerna på en skena i taket är det också lätt att dra för, antingen hela, eller bara lite av fönstret för att minska insyn eller ljusinsläpp som jag har gjort på några av bilderna nedan.

– Tänk på längden! I min förra lägenhet var en av de största utmaningarna att hitta tillräckligt långa gardiner och jag vet att ni är många med just detta problem. Jag tycker som sagt att gardinerna ska gå från tak till golv, jag är nämligen allergisk mot gardiner som slutar si sådär 5-10 cm över golvet. Big no no. Så innan ni köper gardiner, mät er takhöjd. Många gardiner är bara omkring 2,5 m vilket kan vara för kort. Mina gardiner Sammy finns t ex i två olika längder (2,40 och 3 meter).

Så hur sätter man gardiner i taket? Nedan har jag försökt skriva ihop en liten steg för steg gudie. Det ni behöver är:

 • Gardiner i samma längd som takhöjden. Jag använde mina vita gardiner från förra lägenheten och mina sammetsgardiner i grått köpte jag från Hemtex. Mamma ska hjälpa mig att fålla upp dessa.
 • Gradinskenor från Kircsh. Jag köpte deras Flexi-skenor.
 • Tvåfingerkrokar.
 • (Skruvdragare/borrmaskin.)

1.Börja med att mäta hur lång väggen som ni ska ha gardinerna framför är och köp skena/skenor i rätt längd. Dessa sätter man ihop (följ beskrivingen som följer med) och de går att såga till om det behövs för att matcha längden på väggen.

2. I paketet med skenor följer det med takfästen. När ni har en skena i rätt längd fäster ni dessa små takfästen i skenan där skruven som ska fästas i taket ska sitta. När alla dessa sitter på plats i skenan så höll vi skenan mot taket och markerade vart borrhålen skulle vara. Jag vill passa på att höja ett varningens finger för att det är lite jobb att få stången på plats. Vi har ett ganska avlångt rum och fick hjälpas åt 3 personer att hålla stången när vi mätte ut vart borrhålen skulle sitta (det måste ju bli rätt exakt). Vi borrade med slagborr (betongtak) och använde sedan plugg innan vi skruvade i skruvarna och satte upp själva skenan i taket. Stängerna fäste vi ca 7 cm från väggen eftersom att jag vill att de ska hänga fritt och samtidigt inte att de skulle hänga innaför fönsterbrädorna som sticker ut. Nu kan man dra för gardinen utan att fönsterbrädorna ”stöter in i” gardinen. Förstår ni? 🙂

3. I paketet med stängerna så följer det med små hängare som man trär in i stången.  Det är i dessa som gardinerna (fingerkrokarna) sedan hängs.

4. Jag valde gardiner med väckband och köpte till tvåfingerkrokar (jag använde inte de som följer med paketet). Tycker detta är den snyggaste kroken. Hur tätt ni fäster dessa beror på hur mycket väckade ni vill att de ska vara.

5. När fingerkrokarna är på plats i gardinen så hänger ni dessa i de små krokarna i skenan.

6. Då var skena nr 1 klar! Ni som bara vill ha en rad med gardiner kan mao sluta läsa nu 🙂 Till er andra – upprepa samma procedur igen men fäst skena 2 ca 5-7 cm från den befintliga skenan (tips! sätt inte i några gardiner förrän båda raderna med skenor är klara då det ofta dammar en hel del när man borrar).

Tänk som sagt på att inte sätta skenorna för nära varandra så att gardinerna kan hänga fritt, men sätt de inte för långt isär heller…

Nedan ser ni hur det blir när jag drar för de ljusa gardinerna närmast fönstret helt. Perfekt för att dölja insyn om man ändå vill släppa igenom ljus.

Vita gardiner liknande HÄR // Grå sammaetsgardiner Sammy från Hemtex HÄR // Flexiskena från Kirsch HÄR // Fingerkrokar HÄR

Hoppas ni gillade min guide och lämna gärna en kommentar om något är oklart. Det är alltid lite svårt att förklara i skrift precis hur man gjort. Jag vill passa på att tacka mamma & pappa som vart här och hjälpt oss både fålla upp gardiner och sätta upp skenorna. Tack tack tack <3

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
27kommentarer
 • Hittade det här inlägget precis nu när jag letade runt på tips om gardiner men jag har ett dilemma. Jag har ett vardagsrum med sovalkov (41 kvm) som i någon framtid det ska byggas sovrum i men just nu är det avgränsat med hjälp av en gardin/skena i taket. Rummet har 1 fönster mitt i rummet. Jag hade gärna haft dubbelgardiner där så som du beskriver ovan, men då mina färgkoder ser lite annorlunda ut så tänkte jag en beige/linne-färgad tunn innerst och en mörkare ytterst, kanske grön. Borde jag matcha de tunna innergardinerna med gardinerna till sovalkoven? Positivt: Genomgående färger Negativt: Kaka på kaka. Uppskattar verkligen svar kring detta!

  Sarah 2018-02-14 16:30:41
  Svara
 • Fantastiskt bra inlägg och det kom precis i rätt tid för oss som ska börja tänka gardiner nu , så tusen tusen tack för detta , du är bara bäst / Kram ❤️

  Marita 2018-02-12 13:07:21
  Svara
 • Hej fina du 🙂 vill också tipsa om IKEA som har jättebra takskenor som är trespåriga. Det körde jag på och de funkar kanon! Som sagt, trespåriga och den längsta är 1.40. Blir lite billigare än att köpa dubbel uppsättning av hemtex flexiskenor när man som mig skulle ha nästan sex meter haha. Kram

  Lynn Jensen 2017-12-22 14:41:15
  Svara
 • Hej, vad är det för färg på sammetsgardinerna? Är de grå eller mörkgråa? funderar nämligen att köpa till sovrummet. Men tycker de grå ser väldigt ljusa ut på bilden på deras hemsida, men den kanske inte gör sig rätt på bilderna?
  Mvh. Nina

  Nina Boman 2017-12-19 17:53:10
  Svara
 • Super bra förklaring! Undrar bara hur jag gör med ena sidan av rummet som har både fönster och dörrvalkong. Går skenan från väg till väg ändå?

  Giov 2017-12-16 00:26:47
  Svara
  • Svar på Giovs kommentar.

   Hmm.. svårt att förstå/se framför sig exakt hur du har det. Men spontant så tycker jag att du kan ha skenan från vägg till vägg ändå? 🙂 Lycka till!

   emelieekman 2017-12-16 14:51:57
   Svara
 • Tusen tack för detta tips! Älskar verkligen denna blogg! Ingen slump att den är så populär bland oss inredningsnördar 🙂 Trevlig helg!

  T 2017-12-15 19:02:16 http://www.thdesign.n.nu/
  Svara
 • Tack för en jättebra och tydlig guide, svårt att misslyckas efter att ha läst den.

  Jaana 2017-12-15 17:33:59
  Svara
 • Har du något tips på gardiner som är ännu längre? Vi har 3.20-3.40 meter i tak. Eller har du annars tips på någon leverantör av tyger? Är ute efter ett tyg i grått, beige eller greige, men hittills har jag inte hittat något.

  Anna 2017-12-15 14:28:36
  Svara
 • Nu blev jag sugen på att fixa nya gardiner, härligt inlägg!
  Även om jag bara har ett fönster mitt på väggen, bör jag sätta skenan längst hela taket?

  Felicia 2017-12-15 13:02:33
  Svara
 • Så snyggt ! Har du så på ett fönster eller på flera? Jag har 2 fönster i mitt allrum. Så funderar på att ha gardiner på 2 hela väggar…

  Emma 2017-12-15 12:34:24
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Jag har 2 fönster (med en liten vägg emellan) men de sitter på rad. Så jag har skenan över hela den väggen. Förstår jag dig rätt så sitter fönstrerna på olika väggar? Tror det kan bli jätte fint att köra överallt/på hela 🙂

   emelieekman 2017-12-15 12:41:15
   Svara
 • Användbar och väldigt tydlig, tack för en bra guide!

  Astrid 2017-12-15 11:58:45
  Svara
 • Hej! Vi har också 250 i takhöjd.. då funkar inte 240 eller hur utan måste köpa 3m och lägga upp? Eller hur gjorde du?

  Anna 2017-12-15 09:28:10
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Tyvärr så tycker jag faktiskt att du borde köpa de längre och lägga upp. Tror det kommer göra mycket för helheten!

   Vi har runt 2,50-2,60 i takhöjd i hela lägenheten förutom precis vid fönstret, här är det bara 2,40 m (vårt tak är nämligen förstärkt här då de över oss har en stor altan). Så för oss funkar 2.40, men jag råkade köpa de som är 3m så nu måste jag ändå sy upp dem haha..

   emelieekman 2017-12-15 10:07:12
   Svara
 • Hej,
  Hur långa tycker du gardinerna ska vara? Ska de nå golvet eller vara precis ovan?

  Anna 2017-12-15 08:28:31
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Beror lite på vilken känsla man vill ha. Tycker gardinen upplevs ”tyngre” om du låter den vila på golvet lite. Väldigt fint om man har sammetsgardiner. Men det är en smaksak. Har man tunna gardiner och vill åt den där luftiga känslan tycke rjag nog att man ska kapa dem jäms med golvet 🙂

   emelieekman 2017-12-15 09:58:03
   Svara
 • Tack snälla för dessa tips. Du har så underbar blogg.

  Eva Svensson 2017-12-15 08:19:24
  Svara

senaste från Home

34 kvadrats webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
34 kvadrat
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Marie Serneholt
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Ida Warg
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind