Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

DIY: Gardiner på en skena i taket

Idag ska jag som utlovat visa er hur jag satte upp mina gardiner från tak till golv. Jag valde att sätta två paralella skenor i taket för att få den där riktiga hotellkänslan. Men vill man räcker det såklart med en skena. Fördelen med två är att man kan dra för de ljusa gardinerna som släpper in ljus, men döljer insyn, men ha de lite grövre och mer täckande kvar tills man vill att de ska vara helt mörkläggande. Perfekt i sovrum men också väldigt snyggt i ett allrum om jag får säga det själv. Vi tar det från början… Här kommer 3 tips och trix för att lyckas med gardinuppsättningen.

– Tyget. Personligen älskar jag rejäla gardinerna med mycket tyg som går från golv till tak och täcker en hel vägg. På så vis skapar man en härlig ombonad hotell-känsla. Extra viktigt kändes detta i denna lägenhet som är nyproduktion där man behöver mycket textilier för att skapa en ombonad känsla. Tänk på att ha tillräckligt mycket tyg så att det blir snygga ”veck” och böljande vågor och inte bara ett tyg som hänger. Det ska som sagt se rejält ut. Jag har valt ljusa gardiner som släpper in mycket ljus längst bak mot fönstret, och ett lite grövre sammetslikande tyg framför.

– Skippa gardinstången, satsa på skena/skenor i taket istället. Det blir så mycket snyggare. Dessutom lurar man ögat att tro att rummet är rymligare och har en högre takhöjdGenom att hänga gardinerna på en skena i taket är det också lätt att dra för, antingen hela, eller bara lite av fönstret för att minska insyn eller ljusinsläpp som jag har gjort på några av bilderna nedan.

– Tänk på längden! I min förra lägenhet var en av de största utmaningarna att hitta tillräckligt långa gardiner och jag vet att ni är många med just detta problem. Jag tycker som sagt att gardinerna ska gå från tak till golv, jag är nämligen allergisk mot gardiner som slutar si sådär 5-10 cm över golvet. Big no no. Så innan ni köper gardiner, mät er takhöjd. Många gardiner är bara omkring 2,5 m vilket kan vara för kort. Mina gardiner Sammy finns t ex i två olika längder (2,40 och 3 meter).

Så hur sätter man gardiner i taket? Nedan har jag försökt skriva ihop en liten steg för steg gudie. Det ni behöver är:

 • Gardiner i samma längd som takhöjden. Jag använde mina vita gardiner från förra lägenheten och mina sammetsgardiner i grått köpte jag från Hemtex. Mamma ska hjälpa mig att fålla upp dessa.
 • Gradinskenor från Kircsh. Jag köpte deras Flexi-skenor.
 • Tvåfingerkrokar.
 • (Skruvdragare/borrmaskin.)

1.Börja med att mäta hur lång väggen som ni ska ha gardinerna framför är och köp skena/skenor i rätt längd. Dessa sätter man ihop (följ beskrivingen som följer med) och de går att såga till om det behövs för att matcha längden på väggen.

2. I paketet med skenor följer det med takfästen. När ni har en skena i rätt längd fäster ni dessa små takfästen i skenan där skruven som ska fästas i taket ska sitta. När alla dessa sitter på plats i skenan så höll vi skenan mot taket och markerade vart borrhålen skulle vara. Jag vill passa på att höja ett varningens finger för att det är lite jobb att få stången på plats. Vi har ett ganska avlångt rum och fick hjälpas åt 3 personer att hålla stången när vi mätte ut vart borrhålen skulle sitta (det måste ju bli rätt exakt). Vi borrade med slagborr (betongtak) och använde sedan plugg innan vi skruvade i skruvarna och satte upp själva skenan i taket. Stängerna fäste vi ca 7 cm från väggen eftersom att jag vill att de ska hänga fritt och samtidigt inte att de skulle hänga innaför fönsterbrädorna som sticker ut. Nu kan man dra för gardinen utan att fönsterbrädorna ”stöter in i” gardinen. Förstår ni? 🙂

3. I paketet med stängerna så följer det med små hängare som man trär in i stången.  Det är i dessa som gardinerna (fingerkrokarna) sedan hängs.

4. Jag valde gardiner med väckband och köpte till tvåfingerkrokar (jag använde inte de som följer med paketet). Tycker detta är den snyggaste kroken. Hur tätt ni fäster dessa beror på hur mycket väckade ni vill att de ska vara.

5. När fingerkrokarna är på plats i gardinen så hänger ni dessa i de små krokarna i skenan.

6. Då var skena nr 1 klar! Ni som bara vill ha en rad med gardiner kan mao sluta läsa nu 🙂 Till er andra – upprepa samma procedur igen men fäst skena 2 ca 5-7 cm från den befintliga skenan (tips! sätt inte i några gardiner förrän båda raderna med skenor är klara då det ofta dammar en hel del när man borrar).

Tänk som sagt på att inte sätta skenorna för nära varandra så att gardinerna kan hänga fritt, men sätt de inte för långt isär heller…

Nedan ser ni hur det blir när jag drar för de ljusa gardinerna närmast fönstret helt. Perfekt för att dölja insyn om man ändå vill släppa igenom ljus.

Vita gardiner liknande HÄR // Grå sammaetsgardiner Sammy från Hemtex HÄR // Flexiskena från Kirsch HÄR // Fingerkrokar HÄR

Hoppas ni gillade min guide och lämna gärna en kommentar om något är oklart. Det är alltid lite svårt att förklara i skrift precis hur man gjort. Jag vill passa på att tacka mamma & pappa som vart här och hjälpt oss både fålla upp gardiner och sätta upp skenorna. Tack tack tack <3

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
64kommentarer
 • Hej, så fint det blev! Jag har du som, ett lamputtag som sitter i taket. Såg att en annan person frågade och du skrev att den yttersta satt ”över” lamputtaget. Skenan blir inte skev eller så? Tänker på att själva uttaget inte är helt platt med taket utan sticker ut lite. Vill också ha 2 stänger och vill hänga ena stången över uttaget och den andra bakom. Tror du det funkar?

  Tack! 😊

  Rana 2018-12-19 10:23:42
  Svara
 • Hej. Perfekt guide! Har du de gråa
  Eller mörkgråa sammetsgardinerna?

  Sandra 2018-10-06 22:50:55
  Svara
 • Perfekt guide, precis vad jag behövde😄 tack!

  Andrea 2018-09-29 15:30:26
  Svara
 • hej,

  varför valde du kirsch flexi och inte elit?
  funderar på vad skillnaden är?

  sara 2018-09-15 15:42:59
  Svara
  • Svar på saras kommentar.

   Hej,

   Ingenaning vad skillnaden är faktiskt 🙂 Aldrig hört om elit? Fråga i butik eller ring butiken 😀 /Emelie

   emelieekman 2018-09-15 18:00:16
   Svara
 • Hej, hur tätt la du fingerkrokarna och hur många fingerkrokar använde du per gardin?

  Mvh Yvonne

  Yvonne 2018-08-24 14:06:53
  Svara
 • Bra tips! Såg att någon här tipsade om Ikeas skenor, dessa kan jag tvärtom avråda starkt från. Jag köpte dessa men kommer ge bort dem då uppsättningen i tak är väldigt ful. Det blir en stor glipa mellan tak och skena. Inte snyggt! Kirsch skenor är mycket finare då de sätts direkt mot taket utan glipor…

  Hur gjorde du med uppsättningen på skena 2, satte du skruvarna på samma ställen som skena 1?
  Och har du köpt extra breda gardiner eller har du ”vanliga” och inte drar för hela fönstret? 🙂

  Jessica 2018-08-18 22:28:58
  Svara
  • Svar på Jessicas kommentar.

   Okej, vad tråkigt! Själv har jag alltid använt Kirsch så kan inte uttala mig ang. ikeas 🙂

   Skruvarna sattes paralellt med skena 1, men det spelar ingen roll egentligen då dessa inte syns.

   Gardinerna jag har är länkade i inlägget. Jag har totalt 5 st sammet och så har jag 4 tunna vita. Eftersom att de är ”veckade” går det ju att dra ut så de blir bredare. Men jag brukar bara ha de vita utdragna för ev insyn/starkt soljus ibland, de i sammet brukar jag inte justera. Förstår du? 🙂 svårt att förklara…

   Kram!

   emelieekman 2018-08-19 06:43:22
   Svara
   • Svar på emelieekmans kommentar.

    Hej! Såg att du skrivit att du köpt 5 st sammetsgardiner. Har du sytt ihop dem då eller bara satt upp dem vart efter varandra? Hur har du gjort? Verkligen superbra inlägg!

    Jenny 2018-09-29 19:45:59
    Svara
    • Svar på Jennys kommentar.

     Nej, bara hängt dem bredvid varandra. Det är ju ”veck” pga av veckbanden så de går lixom in i/eller över varandra omlott.
     Haha… förstår du? Svårt att förklara…
     /Emelie

     emelieekman 2018-09-30 10:26:42
     Svara
 • Hej, kan du skicka länk på dina gardiner som du har på dessa bilder. Länkarna funkar ej… Med vänlig hälsning, M.B

  Madelene 2018-06-26 17:45:31
  Svara
 • Så grymt inlägg! Tack för tips! Men länkarna funkar tyvärr inte längre – bara så du vet <3

  Elin Kero 2018-06-26 10:01:13 http://nevnarien.se/
  Svara
 • Hej och tack för ett jättebra inlägg! 🙂
  Jag undrar vart du köpte gardinskenorna från Kirsch? Jag är också inne på att köpa en måttbeställd gardinskena från Kirsch men verkar inte kunna beställa från deras hemsida. Inte heller från den återförsäljaren de hänvisar till, Luxaflex. Vet du om några andra hemsidor el butiker som säljer måttbeställda gardinskenor från Kirsch?
  Tack på förhand! Ha en bra dag! 🙂

  Inga 2018-06-18 08:44:46
  Svara
  • Svar på Ingas kommentar.

   Skenorna finns även på Ikea har för mig att jag betalade 70kr för en skena på 140.
   Jätte fina 🙂

   Deko 2018-06-26 01:02:40
   Svara
  • Svar på Ingas kommentar.

   Hej! Jag köpte dem från Kirsch hos hemtex. Som jag skrivit så får man såga till dem i önskad längd. Superlätt med en lite såg 🙂 I mitt fatt tror jag att jag köpte 2 st 250 cm och en 180 och sågade till den sista för att det skulle bli exakt rätt längd 🙂 Kram!

   emelieekman 2018-06-18 10:49:24
   Svara
 • Hej!
  Tusen tack för ett fantastisk inlägg. Detta var precis vad jag behövde för att lättare kunna förstå hur jag ska få den där hotellkänslan i rummet. Dock har jag en fråga.
  I vårt sovrum kommer vi att sätta upp 10cm breda stuckaturer i taket som kommer gå ut några cm från väggen, kommer detta att se dumt ut när man gäster takskenan tror du? Och hur gör jag på bästa sätt?
  Åter igen, toppen bra inlägg, du hjälpte mig massor!
  Med vänlig hälsning, Johanna

  Johanna 2018-06-15 10:41:21
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Hej, och tack! Så kul att kunna hjälpa till!

   Personligen skulle jag fästa skenan under stuckaturen. Istället för att fästa i taket får man då fasta det i en lite konsol som man fäster i väggen. Be personalen som säljer Kirsch att visa.
   Här är ett exempel på hur det blir om man fäster i tak och har stuckatur https://www.google.se/search?q=gardiner+stuckatur&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj49OaJz9XbAhVDJFAKHS6cAIEQ_AUICigB&biw=1914&bih=1092#imgrc=Cv4a6Uxw_1uiPM: & här under stuckaturen https://www.google.se/search?q=gardiner+stuckatur&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj49OaJz9XbAhVDJFAKHS6cAIEQ_AUICigB&biw=1914&bih=1092#imgrc=SwhGTdRuUfmJ0M:

   …smak sak. Men jag föredrar under 🙂

   Kram!

   emelieekman 2018-06-15 14:02:38
   Svara
 • Hej! Hittade hit när jag sökte på gardintips. Jättebra guide! Tänkte bara kolla hur det ser ut från sidan med tanke på att skenan sitter en bit ut från väggen. Har du gardinerna enda in till väggen eller är det någon väggplats från där gardinen tar slut till hörnet på runmet? Är det något man tänker på isåfall?

  Matilda 2018-05-31 05:47:24 http://nouw.com/matildahult
  Svara
  • Svar på Matildas kommentar.

   Gardinskenorna sitter längst med hela väggen, det är det som är hela grejen enligt mig 😀 Blir häftig effekt!

   emelieekman 2018-05-31 09:33:24
   Svara
 • Hej! Surfade runt efter gardiner och hamnade här, såg att du har Kirsch Flexiskena, upplever du inte att det tar i när man drar för gardinerna? Eller glider det lätt för dig? Vi har också likadan skena i sovrummet med mörkläggande gardiner och där tar det i så man får ha handen högre upp och snabbt dra för för att det ska fungera. Jag skulle vilja ha en skena där man enkelt drar för så glider det som smort om du förstår vad jag menar. Härlig blogg i övrigt, kommer börja följa. 🙂

  Jenny 2018-05-16 13:28:24
  Svara
  • Svar på Jennys kommentar.

   Hej, Ja kanske lite trögt, men upplever det inte som ett problem. Upplever dock att det beror lite på gardin och hur gögt upp den sitter. Har nämligen dessa skenor i alla rum med lite olika gardiner 🙂 Vet att Ikea och Ohlssons tyger har egna varianter. Lycka till! 🙂

   emelieekman 2018-05-16 23:43:53
   Svara
 • Ska byta gardiner i min husvagn men hittar inte band eller plastkrokar

  Margareta 2018-04-26 20:40:24
  Svara
 • riktigt bra och välformulerad beskrivning 🙂 nu till min fråga, jag har lamputtag i taket precis ovanför fönstret vilket jag såg på bilden att du också har, hur gjorde ni med skenan där? satt ni en stång innanför och en stång utanför?

  Nathalie 2018-04-09 08:53:14
  Svara
 • Hej
  Jag har köpt sammetsgardin (veckband) fr Ellos. Det står att man ska ha nålkrok och inte fingerkrok. Tror du att det spelar någon roll:)? Tack!
  Jenny

  Jenny 2018-04-01 22:36:45
  Svara
  • Svar på Jennys kommentar.

   Hej,

   Jag har också köpt Ellos veckbandslängd sammet och får inte till det med varken fingerkrokar eller nålkrokar. Med nålkrokar syns skenan och fingerkrokarna fungerade inte alls. Får jag fråga hur du till väga?

   Mariam 2018-05-03 16:25:17
   Svara
   • Svar på Mariams kommentar.

    Dessa är från Hemtex så vet inte hur de från Ellos ser ut. Men jag har använt fingerkrokar och det ni kan tänka på om skenan syns är att välja en krok där själva kroken sitter högre upp. Fråga personalen på Hemtex 🙂 kram!

    emelieekman 2018-05-03 21:56:19
    Svara
  • Svar på Jennys kommentar.

   Hej,

   Nej, eller det beror ju på vilken typ av ”veck” du vill ha 🙂 finns ju olika fingerkrokar också beroende på hur du gillar 🙂 Men vill du ha samma känsla som mig så ska du ha fingerkrokar.

   emelieekman 2018-04-02 20:16:06
   Svara
 • Hej. Får man fråga vart du köpte vitta gardinerna ifrån ? Jag villa ha vita men fanns inte i Hemtex 🙁

  Yasmin 2018-03-24 15:48:17
  Svara
 • Älskar din blogg och inredningsstil! Hur bred är din flexi skena? Min vägg är nämligen 360cm, hur gjorde du?

  Abbi 2018-03-06 22:25:42
  Svara
  • Svar på Abbis kommentar.

   Tack snälla! Hur lång den är? Gissar att den är ca 6 m. Det är flera stycken som vi satte ihop 🙂 Går att såga av superlätt med en lite såg 🙂

   emelieekman 2018-03-06 23:19:46
   Svara
 • Hittade det här inlägget precis nu när jag letade runt på tips om gardiner men jag har ett dilemma. Jag har ett vardagsrum med sovalkov (41 kvm) som i någon framtid det ska byggas sovrum i men just nu är det avgränsat med hjälp av en gardin/skena i taket. Rummet har 1 fönster mitt i rummet. Jag hade gärna haft dubbelgardiner där så som du beskriver ovan, men då mina färgkoder ser lite annorlunda ut så tänkte jag en beige/linne-färgad tunn innerst och en mörkare ytterst, kanske grön. Borde jag matcha de tunna innergardinerna med gardinerna till sovalkoven? Positivt: Genomgående färger Negativt: Kaka på kaka. Uppskattar verkligen svar kring detta!

  Sarah 2018-02-14 16:30:41
  Svara
 • Fantastiskt bra inlägg och det kom precis i rätt tid för oss som ska börja tänka gardiner nu , så tusen tusen tack för detta , du är bara bäst / Kram ❤️

  Marita 2018-02-12 13:07:21
  Svara
 • Hej fina du 🙂 vill också tipsa om IKEA som har jättebra takskenor som är trespåriga. Det körde jag på och de funkar kanon! Som sagt, trespåriga och den längsta är 1.40. Blir lite billigare än att köpa dubbel uppsättning av hemtex flexiskenor när man som mig skulle ha nästan sex meter haha. Kram

  Lynn Jensen 2017-12-22 14:41:15
  Svara
 • Hej, vad är det för färg på sammetsgardinerna? Är de grå eller mörkgråa? funderar nämligen att köpa till sovrummet. Men tycker de grå ser väldigt ljusa ut på bilden på deras hemsida, men den kanske inte gör sig rätt på bilderna?
  Mvh. Nina

  Nina Boman 2017-12-19 17:53:10
  Svara
 • Super bra förklaring! Undrar bara hur jag gör med ena sidan av rummet som har både fönster och dörrvalkong. Går skenan från väg till väg ändå?

  Giov 2017-12-16 00:26:47
  Svara
  • Svar på Giovs kommentar.

   Hmm.. svårt att förstå/se framför sig exakt hur du har det. Men spontant så tycker jag att du kan ha skenan från vägg till vägg ändå? 🙂 Lycka till!

   emelieekman 2017-12-16 14:51:57
   Svara
 • Tusen tack för detta tips! Älskar verkligen denna blogg! Ingen slump att den är så populär bland oss inredningsnördar 🙂 Trevlig helg!

  T 2017-12-15 19:02:16 http://www.thdesign.n.nu/
  Svara
 • Tack för en jättebra och tydlig guide, svårt att misslyckas efter att ha läst den.

  Jaana 2017-12-15 17:33:59
  Svara
 • Har du något tips på gardiner som är ännu längre? Vi har 3.20-3.40 meter i tak. Eller har du annars tips på någon leverantör av tyger? Är ute efter ett tyg i grått, beige eller greige, men hittills har jag inte hittat något.

  Anna 2017-12-15 14:28:36
  Svara
 • Nu blev jag sugen på att fixa nya gardiner, härligt inlägg!
  Även om jag bara har ett fönster mitt på väggen, bör jag sätta skenan längst hela taket?

  Felicia 2017-12-15 13:02:33
  Svara
 • Så snyggt ! Har du så på ett fönster eller på flera? Jag har 2 fönster i mitt allrum. Så funderar på att ha gardiner på 2 hela väggar…

  Emma 2017-12-15 12:34:24
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Jag har 2 fönster (med en liten vägg emellan) men de sitter på rad. Så jag har skenan över hela den väggen. Förstår jag dig rätt så sitter fönstrerna på olika väggar? Tror det kan bli jätte fint att köra överallt/på hela 🙂

   emelieekman 2017-12-15 12:41:15
   Svara
 • Användbar och väldigt tydlig, tack för en bra guide!

  Astrid 2017-12-15 11:58:45
  Svara
 • Hej! Vi har också 250 i takhöjd.. då funkar inte 240 eller hur utan måste köpa 3m och lägga upp? Eller hur gjorde du?

  Anna 2017-12-15 09:28:10
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Tyvärr så tycker jag faktiskt att du borde köpa de längre och lägga upp. Tror det kommer göra mycket för helheten!

   Vi har runt 2,50-2,60 i takhöjd i hela lägenheten förutom precis vid fönstret, här är det bara 2,40 m (vårt tak är nämligen förstärkt här då de över oss har en stor altan). Så för oss funkar 2.40, men jag råkade köpa de som är 3m så nu måste jag ändå sy upp dem haha..

   emelieekman 2017-12-15 10:07:12
   Svara
 • Hej,
  Hur långa tycker du gardinerna ska vara? Ska de nå golvet eller vara precis ovan?

  Anna 2017-12-15 08:28:31
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Beror lite på vilken känsla man vill ha. Tycker gardinen upplevs ”tyngre” om du låter den vila på golvet lite. Väldigt fint om man har sammetsgardiner. Men det är en smaksak. Har man tunna gardiner och vill åt den där luftiga känslan tycke rjag nog att man ska kapa dem jäms med golvet 🙂

   emelieekman 2017-12-15 09:58:03
   Svara
 • Tack snälla för dessa tips. Du har så underbar blogg.

  Eva Svensson 2017-12-15 08:19:24
  Svara

senaste från Home

34 kvadrats webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!