DIY: Gardiner från golv till tak

 Bildkälla: hemnet.se

Det trillar in frågor nästan dagligen både här, över mail och på instagram rörande mina gardiner. Jag tänkte därför att jag skulle skriva ett inlägg tillägnat bara dem samt ge er 3 användbara tips på vägen till en liknande gardinuppsättning.

DSC01544 (3)

DSC01607 (2)
gardinn

– Tyget. Personligen älskar jag rejäla gardinerna med mycket tyg som går från golv till tak och täcker en hel vägg. På så vis skapar man en härlig ombonad hotell-känsla. Tänk på att ha tillräckligt mycket tyg så att det blir snygga ”veck” och böljande vågor och inte bara ett tyg som hänger. Det ska som sagt se rejält ut. Jag har valt ljusa gardiner, men även mörka gardiner kan vara snyggt och ge en härlig karaktär till rummet, i synnerhet om det är i ett sovrum.

– Skippa gardinstången, satsa på en skena i taket istället. Det blir så mycket snyggare. Dessutom lurar man ögat att tro att rummet är rymligare och har en högre takhöjdGenom att hänga gardinerna på en skena i taket är det också lätt att dra för, antingen hela, eller bara lite av fönstret för att minska insyn eller ljusinsläpp som jag har gjort på några av bilderna ovan.

– Tänk på längden! För mig var en av de största utmaningarna att hitta tillräckligt långa gardiner. Gardinerna ska ju gå just från golv till tak. Jag är allergisk mot gardiner som slutar si sådär 5-10 cm över golvet. Big no no. Så innan ni köper gardiner, mät er takhöjd. Många gardiner är bara omkring 2,5 m vilket kan vara för kort.

Vad jag har använt mig av för produkter när jag fixade mina gardiner från golv till tak? De hittar ni nedan!

ga

1. Gardinerna har jag köpt på Hemtex. Jag tror att de är 4 av dessa (länk) jag använt, men det var nästan 3 år sedan så jag lämnar ingen garanti på att det verkligen är dem. Tänk på att de förmodligen behöver fållas upp. Edit: En uppmärksam läsare påpekade att dessa gardiner saknar veckband och det stämmer, vi sydde faktiskt på veckbanden själva om jag inte minns helt tokigt.

2. Skenan är även den från Hemtex – Jag tror dock att den är slutsåld på hemsidan, men Bauhaus säljer samma variant HÄR (länk) eller HÄR (länk.)

3. Denna lilla mojäng (länk) skruvas fast i taket vilken skenan sedan hängs på.

4. I veckbanden på gardinen fäster du fingerkrokar. De är dessa som skapar de där snygga vecken.

5. Fingerkrokarna hänger du sedan i denna lilla plastögla (länk) som ni sedan tidigare trätt in i skenan. Klart!

Hoppas ni har nytta av dessa tips och är det något som är oklart är ni välkomna att lämna en kommentar här eller skicka iväg ett mail så ska jag försöka besvara er fråga.

Jag vill passa på att rikta ett stort stort tack till min lilla mamma som hjälpt mig (i ärlighetens namn är det faktiskt mest hon som fixat och sytt, jag satt dock på idén). HÄR (länk) finns faktiskt mina tankar om just gardinsättningen när jag var i planeringsskedet för si sådär 3 år sedan att läsa hehe. Galet att jag bott här i snart 3 år redan…

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • […] Det här med att välja gardiner är inte alltid en lätt historia. Men i den här lägenheten till salu på Brahegatan återfinns ett gäng härliga lösningar som jag hoppas kan inspirera er. Jag gillar att man vågat färg. Lägg märke till att man valt att fästa gardinerna i höjd med fönsterna. Jag brukar vanligtvis förespråka att ha gardiner från tak till golv för att få känslan av rymd och högre takhöjd. I det här fallet behöver man inte lura några ögon, takhöjden finns där och tack vare att man har en valt att ”dra ner” takfärgen en bit på väggen och fäst gardinerna i höjd med denna kant tycker jag att detta var riktigt fint. Låt er inspireras och är ni nyfikna på hur jag fixat min gardinlösning hemma hos mig hittar ni ett inlägg om det HÄR (länk). […]

  Gardiner - Emelie Ekman - 34 kvadratEmelie Ekman – 34 kvadrat 2016-04-20 08:18:53 http://34kvadrat.tidningensolo.se/2016/04/20/gardiner/
  Svara
 • Hej! Jag under hur långt ut från väggen som du satte gardinskenan? 🙂

  Sofia 2016-03-14 12:27:00
  Svara
 • […] ovan. För ett tag sedan skrev jag ett uppskattat inlägg om hur jag fixat detta hemma hos mig, HÄR (länk) hittar ni det […]

  I en gammal hattfabrik - Emelie Ekman - 34 kvadrat 2015-11-15 14:42:10 http://34kvadrat.tidningensolo.se/2015/11/15/1461/
  Svara
 • […] tyg för att dela av rummet. Genom att använda samma princip som gardinuppsättningen jag skrev om HÄR (länk) tidigare idag, dvs tyg hängandes en skena i taket, kan du skärma av och skapa en mer privat […]

  Tyg som rumsavdelare - Emelie Ekman - 34 kvadrat 2015-09-21 18:58:45 http://34kvadrat.tidningensolo.se/2015/09/21/tyg-som-rumsavdelare/
  Svara
 • Gardinerna som du länkat till är med fransktveckband och kan ej användas med fingerkrokar. Måste vara riktiga veckband tyvärr. Vill också tipsa om denna skena http://www.kirsch.se/produkter_se/produkter_skenor/produkter_skenor_u-skena_se Kan beställas hem till samtliga Hemtexbutiker. Den skruvas direkt i taket utan fästen och är betydligt nättare och syns mindre. Den är dessutom billigare och plastöglor ingår 🙂

  Milla 2015-09-21 17:53:00
  Svara
  • Svar på Millas kommentar.

   Hej Camilla! Tack för din kommentar 🙂 Vilket bra tips! Nu när du säger det har jag faktiskt för mig att vi sydde på veckband, vilket talar för att det faktiskt var de där gardinerna. Men som sagt, detta gjordes för 3 år sedan så har lite svårt att minnas.. kram!

   34kvadrat 2015-09-21 18:23:28
   Svara

senaste från Home

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!